Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цената, платена, за да лекуваш“. Поне 7000 са медиците, починали от COVID-19 в света


Медицински служители приемат пациент за преглед в белградска болница
Медицински служители приемат пациент за преглед в белградска болница

Най-малко 7000 медицински специалисти в цял свят са станали жертва на COVID-19, се казва в доклад на неправителствената организация "Амнести интернешънъл", публикуван в четвъртък.

"Фактът, че 7000 души умират, докато се опитват да спасяват други хора, представлява криза от огромен мащаб", каза Стив Кокбърн, ръководител на програмата за социална и икономическа справедливост в "Амнести интернешънъл".

Най-много починали медици в отделна държава има в Мексико – 1320, се посочва в доклада, озаглавен "Цената, платена, за да лекуваш“.

В България: Трети медик от едно семейство си отиде от коронавируса

В България трети медицински работник от едно семейство е починал вследствие на заразата с коронавируса. В град Белица си е отишла съпругата на доктор Муса Вакльов, който също загуби битката с коронавируса. Новината потвърди кметът на Белица Радослав Ревански.

Медицинската сестра Ава Вакльова също не е успяла да се пребори с болестта. В последните дни тя беше лекувана в „Пирогов”. Синът на семейство Вакльови – известният благоевградски кардиолог д-р Емил Вакльов, почина само пет дни след баща си.

Статистиката за новозаразените в нашата страна за последното денонощие потвърждава тенденцията на запазване на относително еднаквия брой от последните дни. Броят на регистрираните случаи за последните 24 часа е 158 души. Направени са 7026 PCR теста. Излекуваните са повече от новозаразените – 11 935.

Така потвърдените случаи на новия коронавирус в България от началото на пандемията са 16 775, като 4182 от тях са активни. В болници са настанени 764 пациенти с доказан коронавирус. От тях 61 се намират в интензивни отделения.

Националната информационна система отчита 923 медицински служители, които са с вируса. Починалите досега с доказан коронавирус са 658. За последното денонощие те са десет души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG