Връзки за достъпност

Извънредни новини

Събарянето на незаконните постройки в "Росенец" ще е за сметка на данъкоплатците


Лятната резиденция на Ахмед Доган в парк "Росенец" и краят на пътя, водещ до нея
Лятната резиденция на Ахмед Доган в парк "Росенец" и краят на пътя, водещ до нея

Община Бургас ще поиска средства от Министерския съвет (МС), за да премахне незаконните постройки от имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, стана ясно от думите на областния управител Вълчо Чолаков пред бТВ.

Става въпрос за общо 5 постройки, за които прокуратурата установи множество нарушения и сезира местната власт, която започна процедура по принудителното им премахване. Случаят придоби известност, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до публичния плаж до имота, ползван от Доган, от гардове на Националната служба за охрана (НСО). Това стана една от основните причини за продължаващите вече над два месеца антиправителствени протести в България.

Областният управител на Бургас съобщи в сряда, че местната община вече е издала заповед за премахването на въпросните 5 незаконни постройки в лятната резиденция на Доган. По думите на Чолаков обаче процедурата най-вероятно ще приключи догодина, тъй като събарянето трябва да се извърши с държавни пари.

"Следва да назначим вещо лице, което да определи стойности за премахване на различните постройки. На база на тези стойности следва да се поискат финансови средства от МС. След това се обявява по реда на Закона за обществените поръчки процедура за премахване на всяка една от постройките. Чисто юридически като забава може да се получи във връзка с получаването на финансовите средства. Може да не са за тази календарна година, все пак сме на края, и да са в началото на следващата. Ако някой обжалва самата процедура за обществена поръчка, също може да се продължи като някакъв срок от време. Законът е категоричен, при установено незаконно строителство и влязъл в сила административен акт, то също следва да бъде премахнато", каза Чолаков пред бТВ.

Той обясни, че премахването на постройките ще бъде направено с държавни пари, тъй като част от тях са построени върху държавна земя. По закон разходите за събарянето им трябва да бъдат поети от строителя, но в случая властите не знаят кой е той. Сред подлежащите на премахване обекти са голяма къща, двуетажна постройка на плажа, павилион за охранители, оранжерия и двуетажна постройка пред кея, за който също липсват необходимите документи.

Подобна е ситуацията с пътя до лятната резиденция на Доган, който доскоро беше недостъпен за граждани, въпреки че по него се стига до публичния плаж.

"Няма как да бъде узаконен този път, той също следва да бъде премахнат като незаконен строеж. За да има път там и да бъде нанесен в кадастъра, трябва да има подробен устройствен план, който да предвижда такава улична или пътна връзка", добави областният управител Вълчо Чолаков.

"Плажът е наш". Хронология на едно необичайно плажуване
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG