Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липсват книжа, проекти и разрешения. Прокуратурата откри данни за престъпление в парк "Росенец"


Луксозният имот в парк "Росенец", ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Луксозният имот в парк "Росенец", ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Разпоредените от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверки на сградите и кея на територията на лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“ са констатирали множество нарушения и данни за документно престъпление. Това обявиха от държавното обвинение в четвъртък - три седмици, след като потвърдиха, че достъпът до публичния плаж в парка е ограничен от строителна ограда.

Сега от прокуратурата уточняват, че крайбрежната плажна ивица няма официален статут на морски плаж. Вместо това е констатиран поземлен имот, за който обаче „няма съставен акт за държавна собственост“. Разследващите посочват още, че изграденият пристан за яхти и лодки няма одобрен инвестиционен проект, нито издадено разрешение за строеж или удостоверение за експлоатационна годност. Липсват необходимите документи и за две масивни сгради на два и три етажа, три бунгала, една оранжерия и още една двуетажна сграда.

"Не е установено наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж"

„На място не са представени строителни книжа и при проверката в община Бургас не е установено наличие на одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. За „Преместваем обект – охрана“ не е издадено разрешение за поставяне от община Бургас. Всички описани констатации са обективирани в констативни протоколи от 06.08.2020 г., съставени от инспектори на РДНСК Бургас“, гласи прессъобщението на ВАП.

Статутът на публичния плаж и имота, ползван от Доган, стана повод за масови протести през последния повече от месец, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на Националната служба за охрана (НСО). Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители. Случката предизвика уволненията на двама гардове и по-леки наказания за други четирима.

Дни след акцията на Иванов, няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица, която би трябвало да е публична държавна собственост.

Впоследствие съпредседателят на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ – Валери Симеонов, декларира, че кеят до лятната резиденция на Доган ще бъде премахнат заедно с четири други постройки в имота.

"За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП"

„От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на Върховната касационна прокуратура (ВКП)“, добавят от държавното обвинение.

Заради липсата на всякакви документи, легитимиращи строежа на пристана за яхти и лодки, проверяващите са изпратили писмо до началника на Дирекция „Националния строителен контрол“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) „да упражни правомощията си като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците“. Кметът на Бургас Димитър Николов пък е бил уведомен, че „следва да разпореди предприемане на последващи действия за законосъобразното приключване на случая“.

От прокуратурата информират и за установени нарушения в частен имот в местността Буджака край Созопол. Проверката в него беше анонсирана през юли без да се уточнява каква връзка има той с публичните разкрития за останалите случаи по Черноморието, предизвикали обществен отзвук.

"Не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн"

„Конкретно не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация; в нарушение на действащия Подробен устройствен план (ПУП) е издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а същият строеж е ситуиран в два имота и се касае за една сграда, която е функционално свързана, а не за две отделни сгради, разположени в два имота, което противоречи на действащия ПУП към момента на издаване на разрешение за строеж“, съобщават от ВАП, добавяйки, че е бил съставен констативен протокол и е сезиран кметът на Созопол.

В началото на седмицата бившият евродепутат и водещ от ТВ7 Николай Бареков заведе в местността Буджака няколко души с плакати срещу Христо Иванов и съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Беше обявено, че акцията е на новосъздадената му организация „Антикорупционен фронт“ заради имот на Прокопиев, ограничаващ достъпа до крайбрежието в района. В съобщението на прокуратурата обаче липсва такава констатация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG