Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От 2014 г. се борим." Валери Симеонов обеща кеят на Доган на "Росенец" да бъде премахнат


Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов
Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов

Кеят, изграден до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, е незаконен. Той ще бъде премахнат заедно с още четири други постройки в имота. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов в петък пред Нова телевизия.

Статутът на публичния плаж до имота, ползван от Доган, стана повод за масови протести през последните дни, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на НСО. Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители.

Няколко дни по-късно няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост.

"Това ще бъде премахнато"

„От 2014 г. се борим срещу незаконните строежи на Доган сарай на „Росенец“ с много сигнали до ДНСК и прокуратурата. През декември 2015 г. сме успели да махнем бариерата, която пак е сложена впоследствие. Август 2015 г. правосъден министър беше Христо Иванов и никой не реагираше за тези незаконни строежи. Първата проверка на РДНСК е завършила и там става въпрос за незаконно изграден вълнолом – кей, около 200 – 250 метра в морето. Това ще бъде премахнато. Това е незаконно Няма никакви строителни книжа и ще се разруши като всеки незаконен строеж. Няма как да остане“, заяви по този повод Валери Симеонов в петък, цитиран от „Фокус“.

По думите му в имота на Доган има още четири спомагателни постройки, които също са установени като незаконно построени и ще бъдат премахнати. Депутатът добави, че общинският съветник на „Демократична България“ в Бургас Димитър Найденов е подкрепил „подаряването на общинския път на Доган“.

Преди седмица самият Найденов коментира пред бТВ, че действително е гласувал в подкрепа на това решение, но причината е била в това, че се е подлъгал от начина, по който е била заложена точката в дневния ред на местния Общински съвет.

"Това беше един капан"

„Докладната, която бе изработена от администрацията на кмета на град Бургас, постави общинския съвет като заложник на съдбата на жителите на рибарско селище Ченге скеле. В една и съща докладна администрацията на кмета се беше постарала да вкара като точка 3 деактуването на общинска собственост в частта за тази улица заедно с проект по програма ПУДООС за 5 милиона лева, с който да бъде изградена канализация на гражданите на Ченгеле скеле, от която те имат нужда от 30 години. Това беше един капан, който се заложи и общинските съветници бяха поставени пред избора или да лишат гражданите на Ченгеле скеле от така необходимата за тях канализация, или да гласуват промените в Подробния устройствен план така, както ги бяха заложили“, обясни Димитър Найденов на 9 юли.

Смяната на статута на пътя до имота на Ахмед Доган и ограниченият достъп до плажа в парк „Росенец“ стана една от основните причини за протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които се провеждат вече осем дни в София, страната и чужбина.

В сряда вечерта премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов в опит да разсее "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". В четвъртък сутринта обаче стана ясно, че оставките на тримата ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет следващата седмица. Въпреки това правителството е решено да довърши мандата си, а главният прокурор Гешев също заяви, че няма намерение да подава оставка.

„Винаги колективният разум е по-добър от индивидуалния. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза. Не трябва Борисов сам да взима решения. Няколко пъти съм правил забележка, че в края на краищата България не е царство и решенията трябва да се вземат спрямо коалиционните споразумения”, коментира по този повод Валери Сименово в петък пред Нова телевизия.

По думите му „явно това решение е взето предната вечер и то – прибързано, образно казано, ние върнахме часовника назад“.

"Едва ли не слугинаж към Доган"

„Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв в енергетиката. Това са суми, които държавата плаща, за да може някоя енергийна мощност да поддържа своята готовност за включване при авариен случай. Има упреци, че ТЕЦ-Варна на Доган получава пари от студения резерв. През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за "ТЕЦ-Марица Изток". Около 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна. Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината. Явно оттам са тръгнали съмненията“, добави бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на парламента.

Той декларира, че студеният резерв ще бъде намален 10 пъти и „по този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ Варна“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG