Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бариера от една ограда. И прокуратурата не успя да стигне до плажа на "Росенец"


Пристанището до резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец" и двуетажната допълнителна постройка, за които няма одобрен проект
Пристанището до резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец" и двуетажната допълнителна постройка, за които няма одобрен проект

Достъпът до плажа в парк „Росенец“ незаконно е възпрепятстван от строителна ограда, а в регионалното министерство липсва одобрен проект за изграждане на пристанище и двуетажна допълнителна постройка на територията на частната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Това съобщиха в сряда от пресцентъра на държавното обвинение, уточнявайки, че на 20 и 21 юли Върховната административна прокуратура (ВАП) е извършила съвместни проверки със строителния контрол и морската админитрация на няколко обекта по Черноморието. „Проверките на компетентните органи констатираха редица нарушения, в това число незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица“, обобщават разследващите.

Статутът на публичния плаж до имота, ползван от Доган, стана повод за масови протести през последните седмици, след като съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и двама негови съпартийци не бяха допуснати до брега от гардове на НСО. Тримата отидоха с лодка до мястото, където бяха посрещнати и блъскани обратно във водата от държавните охранители.

Дни по-късно няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост.

Подпорната стена на Шофьорския плаж в Алепу
Подпорната стена на Шофьорския плаж в Алепу

И още проверки

Прокуратурата и контролните органи са открили ново нарушение и при строежа на обекта „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ край Созопол, станал известен през последната година покрай изграждането на т.нар. подпорна стена зад Шофьорския плаж. Там проверяващите са установили „странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа“.

„Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство“, добавят от прокуратурата.

Проверка е направена и в местността „Аркутино“, чийто Подробен устройствен план от 2012 г. предвижда мащабно застрояване. Там държавните органи са установили, че „към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица“. Въпреки това кметът на Созопол е бил сезиран заради необезопасена бетонова конструкция, останала незавършена от 1992 г.

Строящите се къщи в комплекса "Венид Еко Вилидж" в "Св. Влас"
Строящите се къщи в комплекса "Венид Еко Вилидж" в "Св. Влас"

„В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки“, съобщават още разследващите без да споменават други подробности по този случай.

Проверяващите са посетили и комплекса „Венид Еко Вилидж“ в Свети Влас, където беше изсечена част от гора, заради изграждането на 3 къщи. „С оглед на това, че е липсвала изрична заповед, кметът на община Несебър е издал такава на 21 юли 2020 г., с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност“, заявяват от ВАП с уточнението, че спирането на строежа е изискано от държавното обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG