Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестът в София: МВР арестува шестима и събра камъни и бутилки с "цветна течност"


Масовият протест срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, организиран в центъра на София под името второ "Велико народно въстание" в четвъртък започна мирно около 8.00 часа сутринта и продължи през следващите часове без напрежение и сблъсъци с полицията. Междувременно парламентът, който вече заседава в сградата на бившия Партиен дом се събра и приключи работа около обяд, след което депутатите се разотидоха безпроблемно през входовете откъм бул. "Княз Александър Дондуков" и Националната художествена галерия, тъй като униформени бяха отцепили периметъра.

Още в ранните часове на деня от МВР обявиха, че в района на демонстрацията са били открити различни опасни предмети, видимо скрити в храсти в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Сред тях бяха камъни, дървени и железни прътове, прашки, туба и бутилки с "цветна течност". Впоследствие служители на Столичната община събраха с гребло камъните от тревните площи около мястото, където беше бившият мавзолей на Георги Димитров.

По обяд от столичната полиция организираха импровизиран брифинг до градинката, на който обявиха, че до момента на протеста са задържани общо шестима души, трима от които – заради притежание на забранени опасни предмети.

Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" в СДВР
Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" в СДВР

"Нещата, които намерихме – част от тях, са доста обезпокояващи при евентуално тяхно използване. Конкретно намерихме доста камъни, които бяха струпани на купчини. Искам да бъда изключително коректен и да заявя, че не отправям абсолютно към никого някакви обвинения. Тук наистина има предмети, които са останали от вечерта като стъклени шишета и камъни, които наистина случайно е нормално да бъдат разположени тук. Отстранено е всичко. Притеснителното е, че видимо скрити бяха намерени една 10-литрова туба с цветна течност в един храст, девет половинлитрови пластмасови шишета също с някаква цветна течност, два ножа", заяви пред медиите зам.-началникът на "Охранителна полиция" в СДВР Тони Тодоров.

Попитан дали колегите му имат данни с каква цел са били скрити въпросните предмети, той заяви: "Най-вероятно някои лоши хора искат нещо да се случи довечера." Уточни обаче, че засега полицията няма представа кои са отговорни за това, но се преглеждат кадри от охранителнитре камери от предните дни.

Демонстрациите се провеждат всеки ден от 9 юли насам, но веднъж седмично организаторите обявяват т.нар. голям протест, на който обикновено се събират повече хора. В Столичната община има заявени три протеста - на т.нар. Отровно трио (проф. Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян), на извънпарламентарната коалиция "Демократична България" и на майките на деца с увреждания, обединени в "Системата ни убива".

В сряда от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обявиха, че ще има повече контролни пунктове и по-стриктни проверки на хората, идващи на митинга, за да бъдат избегнати евентуални провокации и сблъсъци. До мястото на протеста се стига през няколко пропускателни пункта, полицаите проверяват багажа на всеки.

Президентът Румен Радев призова от страницата си във Фейсбук хората "да не се поддават на провокации" и каза, че "отговорността за предотвратяването на инциденти, за живота и здравето на протестиращите и на редовите униформени служители носи ръководството на МВР".

"Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата", написа Радев.

Цялата сграда на Партийния дом е обградена от полицаи
Цялата сграда на Партийния дом е обградена от полицаи

Организатори на протеста призоваха в социалните мрежи участващите да не се поддават на провокации и да бъдат внимателни и бдителни.

Четвъртък е 64-ият ден на протестите с искания за оставките на Борисов и Гешев, за предсрочни избори и за дълбоки структурни реформи, които да ограничат корупцията и да премахнат тежките злоупотреби във властта.

Досега протестите в столицата и големите градове минаваха относително спокойно, с няколко изключения. Провокативни прояви имаше сутринта и вечерта на големия митинг на 2 септември – първият ден от работата на Народното събрание в ремонтираната зала на бившия Партиен дом. Тогава агресивно настроени лица се опитаха да атакуват полицейските сили с бомбички и камъни.

"Пазете полицаите. И те ни подкрепят", гласи един от лозунгите на протеста
"Пазете полицаите. И те ни подкрепят", гласи един от лозунгите на протеста

Протестите започнаха, след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е точно до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава Радев призова "Мутри, вън" и същата вечер започнаха всекидневни протести.

Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG