Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критикът се превърна в скъп гост: Марешки и танцът му с прокуратурата


Веселин Марешки
Веселин Марешки

Възможно ли е прокуратурата от години да наблюдава съдебно дело за изнудване и разследване за организирана престъпна група срещу политически лидер и зам.-председател на парламента и в същото време да го покани като почетен гост на националното си съвещание? Когато политикът се казва Веселин Марешки, реалността е точно такава.

Реалността включва още противоречия - първо да си остър критик на държавното обвинение, а след това да го подкрепяш в публичните си изяви. Противоречията са неизменна част и от политическото поведение на Веселин Марешки.

Известният с успешния си бизнес с лекарства и горива лидер на „Воля“ през последните седмици зае централна роля в политическите събития в страната. След като няколко пъти се зарече да не подкрепи управляващите, именно той осигури на 2 септември 10 подписа от свои депутати, за да могат ГЕРБ и коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“ да съберат 120 подписа и да внесат проекта за нова конституция в парламента.

Така правителството на Бойко Борисов продължи да управлява, тъй като премиерът си беше поставил като условие за оставане във властта точно разглеждането на проекта за нов основен закон от депутатите.

Какво може да се крие зад подобно поведение?

В края на август лидерът на „Воля“ се оказа сред ВИП гостите на Националното съвещание на прокуратурата в правителствената резиденция в Бояна.

Веселин Марешки (на задния ред вдясно) заедно с бившия правосъден министър Данаил Кирилов и политическия ръководител на МВР Христо Терзийски по време на Националното съвещание на прокуратурата на 24 август
Веселин Марешки (на задния ред вдясно) заедно с бившия правосъден министър Данаил Кирилов и политическия ръководител на МВР Христо Терзийски по време на Националното съвещание на прокуратурата на 24 август

Марешки седеше редом до тогавашния правосъден министър и един от авторите на конституционните промени Данаил Кирилов, вътрешния министър Христо Терзийски и бившия главен прокурор Никола Филчев.

Присъствието на политик, който е подсъдим и обвиняем, не просто изглежда неприемливо, но и изпраща недвусмислен сигнал към свидетелите

Прокурори коментираха неофициално пред Свободна Европа, че присъствието на подобно събитие на политик, който едновременно е подсъдим и обвиняем, не просто изглежда неприемливо в очите на редовите обвинители, но и изпраща недвусмислен сигнал към свидетелите по делата срещу него.

Отношенията между зам.-председателя на парламента и ръководството на държавното обвинение обаче не винаги са изглеждали толкова гладки. В самото начало на мандата на 44-ото Народно събрание през 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки заради разследване за изнудване и нелоялни търговски практики. Година по-късно, през 2018 г., лидерът на „Воля“ отново беше под прицела на прокуратурата – този път с прецизирано обвинение за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване на аптекари.

Междувременно от края на 2015 г. той стана подсъдим по дело за изнудване за недвижим имот във Варна. По него беше привлечен към наказателна отговорност и за нападение над бившия местен общински съветник и настоящ лидер на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Това обвинение обаче впоследствие отпадна заради изтекла давност.

Как се разви разследването за ОПГ?

Ходът на разследването за организирана престъпна група срещу Марешки през последните три години е доста променлив, но към настоящия момент липсва публична информация на какъв етап се намира досъдебното производство.

Това производство е образувано по материали от другото дело за изнудване, по което Варненският апелативен съд в понеделник осъди Марешки на 4 години затвор. Първоначално и двата случая се наблюдават от Виолета Радева от Окръжната прокуратура в морския град. Впоследствие тя обаче стига до извода, че по второто производство има данни за престъпна група и праща случая по компетентност в Специализираната прокуратура в София.

Там материалите преседяват до края на 2016 г., когато колегите на Радева прекратяват разследването. Това решение обаче е отменено от Апелативната специализирана прокуратура и делото е върнато за доразследване обратно във Варна. Там Радева отново анализира доказателствата и повторно го праща в спецпрокуратурата с мнение, че те уличават Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов в участие в престъпна група за изнудване.

Така се стигна и до повдигането на обвинения срещу тримата депутати от „Воля“ през 2017 г. и прецизирането им година по-късно. Тогава Марешки се обяви за жертва на политическа репресия. От края на 2018 г. досега разследващите не са давали актуална информация за хода на това производство.

"Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на г-н Марешки"

„Това дело, разбира се, е приоритетно за прокуратурата като всички дела, които се водят срещу лица с имунитет. Прокуратурата няма намерение да протака разследването, каквото твърдение вече чух от името на г-н Марешки, защото за нас е важно максимално бързо да съберем доказателствата и да предадем лицето на съд“, обяви пред медиите в средата на юли 2017 г. тогавашният говорител на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя каза още, че са разпитани няколко аптекари, които „конкретно, категорично и безпротиворечиво“ описват как са били изнудвани.

Свободна Европа отправи няколко официални въпроса до пресцентъра на прокуратурата – дали по случая вече има готов обвинителен акт, дали разследването е спряно или прекратено, както и дали по него има нови обвиняеми. Отговори не бяха изпратени. Нееднократно опитахме да се свържем и със самия Веселин Марешки по телефона, но той или не отговаряше на позвъняванията, или с номера му не можеше да бъде осъществена връзка.

Глоба за близо половин милион падна във ВАС

Въпросното рзследване за организирана престъпна група става повод за образуване и на преписка в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу свързаната с лидера на „Воля“ фирма „Фармнет“.

През юни 2017 г. на дружеството е наложена глоба за близо половина милион лева за нелоялна конкуренция. Като основания за санкцията са ползвани показанията на свидетели по делото за престъпна група, които твърдят, че са принуждавани да купуват лекарства от Марешки, защото той и хората му в противен случай ще открият аптеки близо до техните и ще ликвидират бизнеса им.

„Фармнет“ обжалва и през юли тази година окончателно печели делото срещу КЗК пред Върховния административен съд (ВАС) като начело на разгледалия го състав е лично председателят на съда Георги Чолаков. Сред основните мотиви за решението на ВАС е обстоятелството, че комисията не е събрала сама доказателства срещу „Фармнет“, а е ползвала показанията от прокурорското разследване без да провери тяхната достоверност.

Така, към момента от една страна не е ясно дали досъдебното производство за участие в престъпна група за изнудване срещу Марешки е активно, свързаната с него фирма вече е оневинена за нелоялна конкуренция, а от друга – политикът се радва на ВИП покани от главния прокурор Иван Гешев. Въпреки че срещу лидера на „Воля“ все още има висящ съдебен процес.

На фона на всички тези събития, самият Веселин Марешки вече не критикува държавното обвинение за политически поръчки, както го правеше преди три години.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG