Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите с убедителна победа на местните избори в Русия. Съюзници на Навални печелят в Сибир


Една от приближените на Навални кандидатки на местните избори в Русия Ксения Фадеева печели място в парламента на сибирския град Томск
Една от приближените на Навални кандидатки на местните избори в Русия Ксения Фадеева печели място в парламента на сибирския град Томск

Двама от съюзниците на отровения критик на властта Алексей Навални печелят места в местния парламент на сибирския град Томск. Очаква се окончателното преброяване на гласовете да подпечата убедителна победа на управляващата партия “Единна Русия”.

Ксения Фадейева и Андрей Фатеев печелят две места в Томск, но крайната победа отива при управляващите, които имат преднина от над 24%.

В друг град в северния регион – Новосибирск, ще един от приближените на Навални – местният ръководител на екипа му Сергей Бойко също печели място в местния парламент.

По данни, цитирани от секретаря на предизборния щаб на “Единна Русия” Алексей Турчак, партията печели мнозинство във всички регионални парламенти, а кандидатите ѝ за губернатори водят убедително в надпреварите.

Местните и регионални избори в Русия привлякоха сериозно внимание заради очакваните реакции срещу управляващите, които твърдо стоят зад президента Владимир Путин. В същото време в страната има сериозно недоволство и срещу намаляването на жизнения стандарт за много от руснаците, както и заради справянето с пандемията от COVID-19.

Преди да бъде отровен Навални призоваваше за “умно” гласуване, което да навреди на позициите на управляващите и да доведе до масово избиране на опозиционни представители в местните парламенти.

Въпреки данните за убедителна победа от независимата наблюдаваща група “Голос” цитираха множество публикации относно нарушения на изборния процес, свързани с добавяне на гласове за управляващите.

Избори се проведоха за местата на 18 губернатори, както и за 11 регионални и 22 местни парламенти. Вот се проведе и за четири от местата в долната камара на руската Дума.

Руските избори се проведоха малко повече от 20 дни, след като Алексей Навални се озова в реанимацията в болницата за спешна помощ в сибирския град Омск с признаци на неизвестно остро заболяване.

От болницата в Омск медицински представители твърдяха, че не е имало отравяне, а метаболитна криза. Според сътрудниците на опозиционния политик това твърдение не се връзва с предприетите спешни мерки в първите часове, които сочат, че лекарите са били наясно какво е предизвикало внезапното заболяване.

След двудневен престой в болницата в Омск Навални бе откаран в клиника в Берлин, където след редица изследвания и консултации със специалисти, включително и от германското министерство на отбраната, местните лекари излязоха с категоричния извод, че Навални е бил отровен с бойно вещество от типа на Новичока.

Руските власти досега отричат Навални да е бил отровен и Кремъл да има някакво отношение към случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG