Връзки за достъпност

Извънредни новини

Йошихиде Суга е новият лидер на управляващите в Япония и ще наследи Шиндзо Абе като премиер


Очаква се в официално в сряда Йошихиде Суга да бъде избран за премиер от управляващите
Очаква се в официално в сряда Йошихиде Суга да бъде избран за премиер от управляващите

Йошихиде Суга беше избран за нов лидер на управляващата Либерално-демократическата партия в Япония. Очаква се той да поеме поста на министър-председател на страната в сряда, след като Шиндзо Абе подаде оставка по здравословни причини.

Народните представители на партията от двете камари на парламента, както и представители на префектурите в страната подкрепиха масово Суга, който спечели 377 от общо 534 гласа в надпреварата за лидер. Далеч зад него останаха бившите министри на външните работи и отбраната Фумио Кишида и Шигеру Ишиба, които получиха съответно по 89 и 68 гласа.

Официално кандидатурата на Суга, който за повече от осем години беше едно от лицата на администрацията на Абе и най-изявеният говорител на правителството, трябва да бъде гласувана след два дни, когато представителите на партията му ще го подкрепят в двете камари на японския парламент.

Бъдещият премиер на Япония произхожда от семейство на фермери от северната част на страната. Той подчерта това в речта си след победата и обеща да “работи за хората”.

“С този произход успях да се превърна в лидер на Либерално-демократическата партия с цялата ѝ история и традиции. Ще се посветя изцяло на Япония и на японския народ”, каза Суга.

Според анализатори се очаква Суга да продължи линията на развитие на политиките в Япония заложени от Шиндзо Абе. Във външната политика се очаква страната да запази твърдата линия на взаимодействие в сектора на отбраната със САЩ, изправена пред заплахите идващи от Китай и Северна Корея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG