Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма анализ, няма конкурс". Строежът на детска болница ще започне до 1 година


Изоставеният строеж на територията на Медицинска академия е започнат през 1978 г. по проект от началото на 70-те години. Първоначалният план беше в него да се нанесе модерна детска болница.
Изоставеният строеж на територията на Медицинска академия е започнат през 1978 г. по проект от началото на 70-те години. Първоначалният план беше в него да се нанесе модерна детска болница.

Старото скеле, предвидено за детска болница в София, ще бъде разрушено, а на негово място до една година ще започне строеж на нова сграда. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на обществено обсъждане в понеделник. Срещата се проведе в киносалона на Военномедицинската академия с участието на архитекти, лекари и неправителствени организации.

В България няма лечебно заведение, което да осигурява цялостна педиатрична грижа с всички необходими отделения, клиники и лаборатории.

Първоначалната идея на Министерството на здравеопазването беше да завърши стар строеж, започнат на територията на Медицинска академия през 1978 г., като настани там бъдещата болница. Този план беше посрещнат с протести на лекари, архитекти и родители. Те смятат, че модерна болница не може да се гради върху изоставен груб строеж, който не е бил консервиран. През май 2020 г. премиерът Борисов каза, че старото скеле ще бъде разрушено, а болницата ще се изгражда наново.

В понеделник министър Ангелов посочи сроковете за това – разрушаването на изоставения строеж ще започне до края на годината, а строежът на новата сграда ще започне след една година. „Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“, каза Ангелов.

Здравният министър уточни, че новият проект ще продължи да се изпълнява от консорциума от фирми на “Главболгарстрой” въпреки измененото задание. През април 2020 г. компанията спечели обществена поръчка за 95 млн лева за довършване на стария строеж, но сега ще извърши първо събарянето, а после изграждането на модерна сграда.

Договорът с “Главболгарстрой” беше подписан на фона на протести и въпреки обществения натиск това да не се допуска.

За събарянето

Здравният министър посочи, че старото скеле ще бъде съборено „по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения“.

По-вероятно е да се пристъпи към механично разрушаване на изоставения груб строеж етаж по етаж, каза изпълнителната директорка на “Главболгарстрой” Мая Пенчева. По време на общественото обсъждане тя беше питана дали този начин на събаряне няма да отнеме години. Новите технологии позволяват това да стане бързо, каза Пенчева, цитирана от Медиапул.

Според договора на компанията новата болница трябва да бъде завършена за 42 месеца и “Главболгарстрой” се ангажира да спази както сроковете, така и финансовата рамка.

За изграждането

По време на общественото обсъждане не беше представен окончателен проект за това какви клиники и отделения ще включва болницата. Беше обсъждан предварителен проект, който е “механичен сбор от действащите в момента в София отделения”, коментира пред “Дневник” архитект Петрана Бакалова, която е част от инициативата “ЗА истинска детска болница”.

“Няма нито една дума за това на база на какво е легловата база, операционните, всичките искания. (…) За да знаем колко броя легла ни трябват, най-общо казано, за отделение, ние трябва да знаем колко деца на година минават през дадено отделение", каза още Бакалова.

Проектът се развива без да е направено основното за това - няма анализ на нуждите, няма конкурс за най-добрия проект и няма обществен съвет за прозрачно изграждане на болницата, казаха в началото на септември от “ЗА истинска детска болница”, която е сред основните двигатели на протестите срещу намеренията да се изгради нова болница на изоставено място.

Инициативата “ЗА истинска детска болница” ще влезе в обществения съвет към министъра на здравеопазването, стана ясно по време на срещата в понеделник. Този съвет ще има консултативни функции, но няма да може да участва във взимането на решения. В него ще участват също и пациентски организации, специалисти по педиатрия, неонатология, стоматология, онкология, представители на Българския лекарски съюз, здравната каса и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG