Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Знам кое е мое и кое не е." Марешки твърди, че присъдата му е плод на объркване


Веселин Марешки
Веселин Марешки

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки определи присъдата си като "плод на объркване". Реакцията му идва ден след като стана ясно, че е осъден на 4 години затвор и 8000 лв. глоба от Варненския апелативен съд. Делото е по обвинение в изнудване, извършено през 2014 г.

Марешки, който е и лидер на парламентарната "Воля", заедно с бившата служителка на Община Варна Красимира Колева бяха признати за виновни в това, че са опитали да принудят собственик на пицария да плаща месечен наем от 10 000 лв. като „деянието е било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“.

Пицарията е била в имот на бившия съпруг на Колева Антон Димитров, на когото собственикът на заведението Асен Миланов е плащал наем. Според държавното обвинение Колева е имала дълг към Марешки и за да го изплати е трябвало двамата да принудят Миланов да плаща наема си на тях.

Марешки каза в интервю пред Нова телевизия, че не е изнудвал никого и е искал наем за свой имот. Той добави, че е искал парите, защото наемателят на пицарията е разширил заведението и се е настанил в негов имот, който се намира в съседство.

„Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева, така че много добре знам кое е мое и кое не. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и това трябва да стане ясно“, каза Марешки.

Зам.-председателят на парламента изрази увереност, че присъдата му е плод на грешка. „Дали не са хванали сега за топките този съдия, който ме осъди, хванали са го в някакво злодеяние и са му казали: "сега ще осъдиш Марешки"? Аз не вярвам в тези неща. Вярвам, че по-скоро се е объркал, а не е взел пари.“

Той ще обжалва присъдата си на трета инстанция пред Върховния касационен съд. „Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен“, каза Марешки.

В понеделник лидерът на „Воля“ разпространи съобщение до медиите, в което обвързва присъдата си с предстоящия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Той ще бъде приет на 23 септември, съобщи зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова по-рано.

„Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 -ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ“, пише в изявлението.

В началото на септември депутатите от „Воля“ осигуриха на управляващата партия ГЕРБ нужните подписи, с които беше внесен проектът за нова конституция, въпреки че първоначално Марешки твърдеше, че няма да го подкрепи. Това стана часове след като правителството даде на концесия за 20 години плажа „Кабакум север 2“ на фирма, свързана с Марешки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG