Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Озадачен съм." Как журналист беше привикан в МВР заради зададени въпроси


Репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев
Репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев

Мартин Георгиев работи във вестник "Сега" от февруари миналата година. Той отразява работата на МВР и затова в момента следи случващото се на продължаващите повече от два месеца протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Именно действията на полицията по време на сблъсъците между униформени и протестиращи на 2 септември в София стават причина той да бъде привикан на разпит в СДВР. Поводът обаче е необичаен – отправено от журналиста запитване до пресцентъра на вътрешното министерство.

Демонстрацията пред новата сграда на Народното събрание се проведе преди почти две седмици под името "Велико народно въстание". Още от сутринта в района на Ларгото в София бяха разположени множество полицаи. Вечерта на същия ден се стигна до ескалация на напрежението, след като няколко десетки протестиращи, определяни от останалите демонстранти и полицията като провокатори, започнаха да замерят кордона с бомбички, факли, камъни, бутилки и други предмети. Хората бяха разгонени със сила, при което десетки бяха задържани и ранени.

На следващия ден Мартин Георгиев изпраща на пресцентъра на МВР две снимки на полицаи – едната е от кадри на бТВ, а другата е свалена от социална мрежа. На първата се вижда униформен от кордона около парламента, който държи с едната ръка полицейски щит, а с другата – бокс. Вторият кадър е със служител на реда, на чиято униформа се вижда нашивка с череп и надпис на английски език: "One shot – One kill – No remorse – I decide" ("Един изстрел – Едно убийство – Без угризения – Аз решавам").

Във връзка с тези две снимки Георгиев пита МВР дали полицаите имат право да слагат на униформите си такива нерегламентирани знаци и да ползват боксове като помощно средство.

Нашивката се предлага за свободна продажба от компанията за туристически и спортни стоки Cobra Tactical Solutions. Тя специализира в предлагането на оръжия и екипировка за т.нар. еърсофт (от англ. Airsoft) – симулативна игра, при която участниците пресъздават военни действия с реалистични реплики на бойни оръжия, изтрелващи с въздух пластмасови топчета. Някои униформени купуват подобни знаци и ги поставят на униформите си, което през последните седмици предизвика съмнения сред протестиращи дали полицията ползва за охрана и гардове от частни фирми.

Тези съмнения бяха опровергани официално от МВР миналата седмица, но въпреки това журналистът от "Сега" така и не получава отговори на въпросите си, отправени до вътрешното министерство на 3 септември. Вместо това на 14 септември по телефона му се обажда инспектор от "Охранителна полиция" в СДВР, който го кани на среща в дирекцията по-късно същия ден, за да обсъдят подадения от Георгиев сигнал.

Запитване или сигнал?

"Аз го поправих, че сигнал не съм подавал, а той конкретизира, че става въпрос за запитването ми до пресцентъра", разказа журналистът пред Свободна Европа във вторник.

Срещата му в СДВР продължава около половин час като по думите на Георгиев полицейският инспектор през цялото време се е държал много любезно. В кабинета присъства още един служител, който обаче нито се представя, нито участва по някакъв начин в разговора – той стои прав и разлиства Наказателния кодекс, който в един момент оставя до журналиста и си тръгва.

"Останах с впечатление, че през цялото време гледаше на мен като на подател на сигнал, а не като на журналист"

"Останах с впечатление, че през цялото време [инспекторът] гледаше на мен като на подател на сигнал, а не като на журналист, който е изпратил въпроси до пресцентъра на МВР. Такива бяха и въпросите към мен."

Разговорът се върти около снимките, изпратени от Георгиев на пресцентъра на МВР, но инспекторът му показва и други принтирани кадри, които журналистът досега не е виждал. Липсва обяснение защо те са прикрепени към неговото запитване. Сред въпросите, които полицаят задава са – от кой протест са снимките, от кого са правени, пред коя сграда на Народното събрание. "Все подобен тип абсурдни въпроси, чиито отговори лесно биха могли да бъдат установени от самата полиция и не мисля, че има нужда да бъда викан за обяснения", коментира Георгиев.

Журналистът отказва да пише обяснения и да подписва каквото и да е в отсъствието на адвокат, но инспекторът настоява да проведат разговора, докато си води бележки.

"Каза ми, че разбира, че полицаи могат да изглеждат като мутри, но това се налага, защото някои нарушители също могат да бъдат физически силни"

По време на разговора служителят на СДВР сам засяга темата за външния вид на колегите си, охраняващи протестите: "Каза ми, че разбира, че понякога полицаи могат да изглеждат като мутри – физически здрави и с татуировки, но това се налага, защото някои нарушители на реда също могат да бъдат физически силни, да окажат съпротива при арест и ако полицаят не е добре подготвен, няма да може да противодейства. След това каза, че това позволява да не се случват неща като [убийствата на] сестрите Белнейски и журналистката от Русе."

Репортерът на в. "Сега" така и не е разбрал каква е връзката между действията и вида на полицаите, охраняващи парламента и жестоките убийства на Росица и Христина Белнейски и Виктория Маринова.

"Не успях да разбера защо инспекторът прави подобен паралел. Той го направи по повод на физическата сила на полицаите, но как стигна от охраната на протести до сестрите Белнейски и журналистката от Русе ми е трудно да намеря логика."

Впоследствие полицаят пита дали Георгиев лично е видял полицай с бокс или необичайни нашивки на негови колеги, което репортерът отрича. Той не е разбрал защо към него се отправят подобни въпроси при положение, че е посочил в запитването си до пресцентъра, че става въпрос за кадри от национална телевизия и социална мрежа. Следва кратък спор между него и инспектора дали бТВ е национална телвизия, тъй като служителят на реда е на мнение, че такава е единствено БНТ.

"Знам, че журналисти са викани от прокуратурата по техни разследвания, но за запитвания към пресцентъра на МВР... Аз съм пращал стотици такива въпроси и да ме викат да давам обяснения и да ги третират като сигнал срещу служители на реда не се е случвало. Озадачен съм. Определено съм озадачен, тъй като не съм запознат МВР да има практика да приема журанлистически запитвания като сигнали, камо ли, след това да иска обяснения от репортерите защо и как са попитали."

Обяснението на МВР

Свободна Европа отправи запитване до вътрешното министерство защо журналистически въпроси са възприети като сигнал и авторът им е привикан да дава обяснения. В отговор от пресцентъра на МВР обясниха, че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед за "извършване на комплексна проверка във всички областни дирекции страната и СДВР относно спазването и изпълнението от полицейските служители на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства".

"Журналистът е бил призован в СДВР за обективиране на информацията и данните, съдържащи се в неговото запитване"

По този повод предстоят "строеви прегледи" на полицаите в цялата страна, при които да бъде установено дали са налице "нарушения при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформеното облекло". В рамките на разпоредената от Иванов проверка е било установено, че репортерът на в. "Сега" е изпратил на пресцентъра две снимки на полицаи, съдържащи данни за "евентуални нарушения".

"В тази връзка запитването е разгледано като сигнал, постъпил в структурите на СДВР като е разпределено по компетентност на съответните служители, за да бъде проверен. В резултат журналистът е бил призован в СДВР за обективиране на информацията и данните, съдържащи се в неговото запитване, както и тяхната съотносимост към хода на извършваната комплексна проверка за изпълнението на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства", добавят от пресцентъра на МВР.

От обяснението на вътрешното министерство обаче не става ясно защо Мартин Геоегиев не е получил отговори на зададени от него въпроси, нито кое е налагано да бъде викан на разпит за обстоятелства, част от които той е изяснил още в запитването си до пресцентъра.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG