Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи случаи на заразени учители и класове под карантина. Учебната година и COVID-19


Първият учебен ден в Класическата гимназия в София
Първият учебен ден в Класическата гимназия в София

Осем случая на заразени с коронавирус учители бяха потвърдени в 55-о училище „Петко Каравелов“ в София ден след началото на учебната година. Контактните ученици ще бъдат тествани, съобщи Българското национално радио (БНР), като се позова на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

„При положителна проба на някои от децата вече ще започнем самото епидемиологично проучване, в което ще се направят тестове и на родителите, и на всички, които са контактни от първи ред. Ще се тестват само децата, които са били контактни на две от положителните учителки, другите не са били контактни“, каза говорителят на СРЗИ Руслана Петрова пред БНР.

Пред бТВ директорът на училището каза, че е извършена дезинфекция и за момента не е предвидено да се затваря училището или да се слагат под карантина цели класове. Целият персонал в училището е тестван. Осемте души, които са дали положителна проба, се чувстват добре, съобщи още бТВ.

В Русе обаче се стигна до поставяне на клас под карантина след като ученик даде положителна проба за коронавирус след първия учебен ден. Директорката на Математическата гимназия в града, където е установен случаят, съобщи, че карантинираният клас ще премине на обучение в електронна среда. Класният ръководител на този клас е дал отрицателна проба за коронавирус, а на другите учители не се налага тестване. Учебният процес продължава присъствено за останалите ученици в гимназията.

В началото на учебната година бяха установени случаи на коронавирус в детски градини и училище в Стара Загора, съобщи още бТВ. Детската градина в село Оризово е затворена след като директорката е дала положителна проба за COVID-19. Две групи в детската градина „Знаме на мира“ в Стара Загора са под карантина след като две учителки, медицинско лице и дете са дали положителни проби.

Установен е и случай на заразен ученик в Езиковата гимназия в Стара Загора. 42 негови съученици са поставен под карантина, съобщи БНР.

За последното денонощие в България са потвърдени нови 174 случаи на COVID-19, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 4 835 PCR теста. Най-много са новите случаи в София (39), следвана от Благоевград (28) и Пловдив (19).

Активните случаи към момента са 4410. 744 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция се лекуват в болници, като 43 от тях са в интензивни отделения.

За последното денонощие са регистрирани 184 възстановили се пациенти и три смъртни случая. От началото на пандемията в България са регистрирани 18 390 случая на коронавирус. Излекувани са 13 241 пациенти, а починали са 739 души.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че COVID-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света, съобщи БНР. В няколко страни нараства броят на пациентите с COVID-19 на възраст между 15 и 49 години, приети в болници и в интензивни отделения, каза Мария ван Керхове от СЗО и уточни, че става дума за Испания, Франция, Черна гора, Украйна и в някои американски щати.

Общият брой на заразените с коронавирус по света вече е почти 30 милиона. Преди три дни СЗО отчете рекорден ръст на новите случаи на COVID-19 по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG