Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите са “крясъци”. 50-те лева към пенсиите ще се дават до 2021 г., казва Валери Симеонов


Valery Simeonov

Добавките от 50 лева към пенсиите ще се дават до началото на следващата година, каза зам.-председателят на парламента Валери Симеонов пред БНТ. В момента парите се отпускат като временна мярка, приета от правителството с уговорката, че тя ще е в сила до края на октомври.

Симеонов определи добавката като фактическо повишаване на минималната пенсия от 250 лв. до 300 лева.

Симеонов, който е лидер на НФСБ и част от мнозинството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, препотвърди решението на управляващата коалиция да не подава оставка. Той определи като безсмислено подаването й 6 месеца преди редовните избори и каза, че протестите са агресивни, сведени до крясъци и не излъчват никакви искания за развитието на България.

Тези, които са ни дали властта, са с милиони повече от тези, които са на площадите, каза Симеонов пред БНТ. Според него не може няколко хиляди човека “да променят тотално демократичната уредба на европейска България".

Думите му идват в 74-ия ден от протестите, които настояват за оставка на правителството и главния прокурор. Те започнаха, след като стана ясно, че държавната охрана се грижи за личните интереси на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а прокуратурата влезе за претърсване в сградата на президентството. Оттогава кабинетът смени шестима министри, но протестиращите продължиха да настояват за оставка на цялото правителство.

Симеонов каза, че всяко управление поражда недоволство и добави, че се игнорират постиженията на коалицията между неговата партия, ВМРО и ГЕРБ. Според него сред успехите на правителството е икономическата стабилност, фактическото повишаване на минималната пенсия и успешната борба с COVID-19

Валери Симеонов беше вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов. Той беше принуден да подаде оставка, след като определи майките на деца с увреждания като “кресливи жени” с “уж болни” деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG