Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще замени Рут Гинсбърг във Върховния съд на САЩ и защо залогът е толкова голям?


До изборите за президент на САЩ остава малко повече от месец. В ситуацията на световна пандемия, икономическа рецесия и остро партийно противопоставяне, залозите в сблъсъка между сегашния президент Доналд Тръмп и номинирания от демократите Джо Байдън се вдигнаха още в последните дни.

До това се стигна след кончината на съдията във Върховния съд на САЩ и най-изявен глас на либералната общност в институцията Рут Бейдър Гинсбърг.

Малко след като тя почина, Тръмп обяви, че ще предложи неин заместник, за което бързо бе подкрепен от републиканците и разкритикуван от демократите. Президентът обяви, че това ще се случи тази събота, а неговата номинация ще бъде жена.

Какво е значението на Върховния съд на САЩ, защо евентуалната номинация преди изборите през ноември предизвиква партийни разпри и какъв е големият залог?

Защо Върховният съд на САЩ е важен и как се определят членовете му?

Върховният съд на САЩ е най-висшата съдебна инстанция в страната и решенията му имат сериозно въздействие върху правата на гражданите. През годините с негови постановления бяха разрешени абортите, беше дадено правото на еднополови бракове, правото на адвокатската защита, дори ако обвиняемият няма средства да я заплати, бяха гледани резултати от президентски избори и други.

Решенията на съда имат сериозно въздействие върху нормите на международното право, международни трибунали се позовават на решенията, вземани от съдиите във Вашингтон.

Към момента членовете на съда са деветима и всеки от тях се избира след номинация от страна на президента. Тя се одобрява от горната камара на американския Конгрес – Сената.

Важно е да се отбележи, че в конституцията не са заложени ограничения кога президентът може да номинира кандидат за съда в случай на овакантено място, както и за самия брой на членовете на съда.

Как се одобрява номинация и каквао е положението в момента?

Дълги години одобрението на президентската номинация за запълване на място във Върховния съд ставаше с подкрепа на 60 от стоте сенатора в Сената.

На практика всяка номинация на който и да е от американските президенти трябваше да бъде одобрена с подкрепата на представители в Сената както на републиканците, така и на демократите.

През 2017 г. обаче, когато Сенатът гласуваше номинацията на Нийл Горсъч, издигнат от Доналд Тръмп, демократите отказаха да го подкрепят, защото бяха недоволни от отговорите по време на изслушването му, както и заради консервативните му възгледи.

Тогава с безпрецедентно решение, предложено от лидера на групата на републиканците в Сената Мич Макконъл, изискването номинацията за Върховния съд да бъде утвърдена с три пети от гласовете на сенаторите бе заменено с изискване това да става с обикновено мнозинство. Това позволи на републиканците да утвърдят номинацията на Горсъч с 54 гласа (51 републиканци и трима демократи).

В речта си преди промяната на правилата Макконъл обеща, че това ще е първата и последна номинация, която ще бъде одобрена без подкрепата на двете партии.

За одобрението на една номинация следва процедура по изслушване и оценяване на евентуалния кандидат. Обикновено този процес продължава няколко месеца, но в някои случаи номинация е одобрявана и за по-малко от 30 дни, каквато цел си поставиха републиканците и сега.

Номинацията може да бъде одобрена от Сената и след изборите през ноември, дори при положение, че някои от сенаторите загубят местата си. Това може да се случи в периода между ноември и 3 януари, когато на власт ще встъпи новият състав на горната камара на Конгреса.

Защо демократите са против Тръмп да направи номинация за върховен съдия?

Освен чистото противопоставяне срещу действията на президента, от Демократическата партия изтъкват като аргумент за евентуално блокиране на номинация на Тръмп факта, че републиканците направиха същото с номинация в последната година от управлението на Барак Обама.

8 месеца преди изборите през 2016 г., които бяха спечелени от Тръмп, Обама получи възможност да издигне кандидат за Върховния съд след смъртта на представителя на консервативното крило съдия Антъни Скалия. Първият тъмнокож президент на САЩ се възползва от правото си и предложи за поста Мерик Гарланд. Номинацията му беше блокирана от републиканското мнозинство в Сената, което, както и сега, беше оглавявано от Мич Макконъл.

Самият Макконъл отхвърли сравнението с 2016 година, направено от демократите, заявявайки, че тогава ситуацията е била различна, тъй като мнозинството в Сената и президентът са били от различни партии, докато днес и президентът, и мнозинството са от една партия.

Оставяйки настрана политическите нюанси и факта, че Тръмп може да се превърне в един от малкото президенти, получили възможност да номинират трима представители във Върховния съд, утвърждаването на негова номинация може да има дългогодишни последствия.

Сегашната ситуация дава възможност за съдиите с консервативни нагласи, издигнати от републиканци, да получат превес с 6 на 3 гласа в деветчленният състав на съда. В допълнение фактът, че номинираните от Тръмп Горсъч и Брет Кавано са съответно на 53 и 55 години, би гарантирал този превес да продължи още дълги години.

Важно е да се отбележи, че в някои от последните ключови решения на съда, доминиран от консервативното мнозинство, притесненията на либералите не се оправдаха. Така съдът се произнесе, че дискриминацията на работното място заради сексуалната ориентация е нарушение на закона. Спряно беше решение на Тръмп, свързано с предпазването на млади мигранти от депортиране, както и бе отхвърлен законът в Луизиана, ограничаващ абортите.

Кои са фаворитите за номинацията на Тръмп?

Президентът обяви, че ще номинира жена. Според редица издания, които сравняват списъците с евентуални върховни съдии, които Тръмп публикува през 2017 и 2018 г., като фаворити се очертават Ейми Барет от 7-ми окръг на Чикаго и Барбара Лагоа от 11-и окръг в Атланта. По информация на "Уолстрийт Джърнъл" сред обсъжданите имена са на юристката от Белия дом Кейт Тод, както и съдийките от Върмонт и Синсинати Алисън Ръшинг и Джоан Ларсен.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG