Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Успешно държим епидемията под контрол“. Борисов връща седмичните брифинги за COVID-19


Бойко Борисов с министрите на финансите и здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов (вляво) и ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

„България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система“. Това е докладвал министърът на здравеопазването проф. Костадин Аргелов на среща на Националния оперативен щаб (НОЩ) в Министерския съвет в петък, на която е присъствал и премиерът Бойко Борисов.

„На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред“, е казал още здравният министър.

Оценката на премиера за разпространението на коронавируса у нас и овладяването на епидемията обаче се разминава с доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който определя България като една от страните в „най-рисковата група“ в Европа, където вирусът може да създаде най-големи проблеми. Според доклада интензивните отделения в българските болници са застрашени от претоварване, няма достатъчно медицински персонал и няма условия за поддържане на грижите за болни от уязвимите групи сред населението.

На срещата с премиера здравният министър е казал още, цитиран от правителствената пресслужба, че „България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6.5 процента по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22 на сто. "Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво".

На този фон за поселедните 24 часа в страната е регистрирано почти двойно увеличение на доказано инфектираните с COVID-19. В петък бяха отчетени 290 нови случая, което е най-висок брой от август насам, когато те бяха 297. Само ден преди това положителните проби бяха 160.

Премиерът Бойко Борисов е казал на срещата, че България се справя много по-добре със заразата, отколкото страни, предприели много по-строги ограничителни мерки. Той е уверил, че не се налага да се променят мерките у нас.

Оперативният щаб отново ще дава пресконференции


Въпреки оптимистичната картина, очертана от здравния министър и допълнена от Борисов, премиерът е разпоредил Националният оперативен щаб да възобнови седмичните брифинги, понеже идват и сезонните грипове.

В началото на пандемията председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски всяка сутрин се явяваше по централните телевизии във военната си униформа и прочиташе сводката на заболелите от коронавируса. Той отговаряше и на въпросите на медиите.

След повече от месец брифингите бяха разредени на веднъж седмично, а след това спрени, поради опасенията, че действат травмиращо на хората. Всекидневните сводки за заболелите, излекуваните и починалите бяха пуснати на сайта на Министерството на здравеопазването.

Ген. Мутафчийски изчезна от публичното пространство, но по уверенията на цивилните членове на щаба той продължил активно да си върши работата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG