Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Създават безпокойство". Брифингите за COVID-19 спират, но щабът ще работи до края на годината


Проф. Тодор Кантарджиев, Бойко Борисов, ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев
Проф. Тодор Кантарджиев, Бойко Борисов, ген. Венцислав Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев

Всекидневните редовни брифинги на Националния оперативен щаб срещу разпространението на епидемията от коронавирус приключиха в четвъртък, обяви в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. По думите му „това непрестанно включване на щаба създава безпокойство“, но съставът му все пак ще продължи да работи и да публикува информация за заболеваемостта от COVID-19 до края на годината.

Борисов добави, че от 15 юни носенето на маски на закрито ще бъде по желание, подчертавайки, че две неща са категорично доказани като ефективно предпазващи от заразата – дистанцията и дезинфекцията. „И от 15-и нататък трябва да си мием ръцете, по възможност често, който е по-страхлив да си носи маска“, обобщи премиерът с уточнението, че засега кабинетът няма да премахва задължителната 14-дневна карантина за пристигащи от страни с повече активни случаи на коронавирусни инфекции.

Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски отчете след това обобщените данни от работата на колегите си, според които досега са направени 193 732 изследвания, от които над 85 000 са смятаните за най-достоверни PCR тестове. Положителни от тях са били 3438, които надвижават броя на общо заразените 2585 души, защото в много случаи са правени повече от един тестове. Обобщените данни показват, че на 1 милион население са направени 27 677 изследвания за коронавирус.

За последното денонощие са открити 25 новозаразени като са направени 1174 теста. Към момента 1116 случая продължават да са активни. Мутафчийски отчете общо 129 проведени брифинги за 100 дни съществуване на щаба, добавяйки, че в началото на работата му само две лаборатории са правили изследвания, а в момента одобрените от здравното министерство са 32, а общо в страната лабораториите са 143. Към 27 февруари общия брой на инфекциозните легла е бил 740, а месец по-късно – 10 пъти повече.

„Говореше се за няколко пика, но знаете, че основната философия на управление на тази криза с ограничен ресурс беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички придизвикателства от новозаболели, което по принцип беше изпълнено“, обобщи ръководителят на щаба.

Като особено проблемни той посочи болниците във Видин, Ямбол, Сливен и Пазарджик, където заради изчерпване на леглата и заразяване на част от медицинския персонал се наложи „предислоциранe на болни дори в съседни области“. Мутафчийски посочи два основни пика на заболеваемостта – в началото и в края на април. По думите му между 20 и 26 април са регистрирани 433 новозаразени при най-много 239 на седмица до онзи момент. 30% от всички пациенти досега са били лекувани в „Пирогов“, ВМА и „Александровска болница“.

Венцислав Мутафчийски благодари на всички граждани за спазването на дисциплина по време на извънредното положение между 13 март и 13 май, а и след това. Отправи благодарности към лекарите и служителите на МВР и регионалните здравни инспекции. Попитан дали би поел моралната отговорност да се извини за несбъдналите му се предупреждения за очаквана епидемия „с невиждана ярост“, както и че много хора „яко ще измрат“, ръководителят на щаба заяви: „Да се извиня заради това, че нямаше камиони с трупове? Да се извиня, че нямаше десетки хиляди заразени? Извинявам се.“

В световен мащаб доказано заразени с коронавирус досега са над 6.5 млн. души, жертвите са над 380 000, а излекуваните – над 2.8 млн. души.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG