Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нападение близо до редакцията на „Шарли ебдо“ в Париж. Четирима са ранени, нападателят е задържан


Водеща страница на "Шарли ебдо"
Водеща страница на "Шарли ебдо"

Четирима души са ранени при нападение с хладно оръжие в Париж в близост до старата редакция на сатиричния вестник "Шарли ебдо" в петък, предадоха информационните агенции.

Нападателят е задържан.

"Нападение с хладно оръжие беше извършено в 11-и район на Париж пред старата централа на "Шарли ебдо", каза министър-председателят Жан Кастекс, цитиран от Франс прес. Полицията потвърди, че има задържан за нападението.

Първоначално властите смятаха, че са замесени двама нападатели, но след това заявиха, че според тях атаката е била извършена само от един човек. Той е заловен край Площада на Бастилията.

Полицията забелязала сред тълпата на площада мъж с кръв по дрехите. Площадът на Бастилията се намира на няколкостотин метра от местопрестъплението.

На мястото на атаката е намерено хладно оръжие според два полицейски източника. Единият го описва като мачете, а другият го определя като сатър.

Репортери на АП са видели как в квартала край метростанция "Ришар Леноар" в източната част на Париж се стичат полицаи. Пет училища в 11-и район и всички училища и детски градини в съседните райони са били отцепени.

Не е ясен мотивът за нападението и дали то е свързано с вестника, който премести редакцията си след ислямистките атентати от 2015 г., отнели живота на 12 души от редакцията.

Днешната атака бе извършена в разгара на съдебното дело, свързано с атентатите отпреди 5 години. А само преди няколко дни „Шарли ебдо“ реши да публикува отново карикатурите на Мохамед, които преди пет години разгневиха радикалните ислямисти и те предприеха няколко нападения в Париж, най-кървавото от които срещу изданието.

По-рано тази седмица сатиричният вестник и стотина френски медии призоваха в отворено писмо французите да защитят медиите и свободата на словото, след като ислямистката терористична организация отново заплаши да отмъсти след новото публикуване на карикатурите.

При нападенията срещу редакцията на „Шарли ебдо“ в Париж преди пет години, последвано от нападение срещу полицаи и еврейски супермаркет, загинаха 17 души.

На 7 януари 2015 г. братята Куаши застреляха 12 души в редакцията на "Шарли ебдо".

На следващия ден Амеди Кулибали уби служителка на общинската полиция близо до столицата, а на 9 януари застреля четирима души при взимане на заложници в еврейски магазин в източната част на Париж. Тримата джихадисти бяха ликвидирани при две полицейски операции, извършени почти едновременно в магазина и в печатница в парижкия регион, където братята се бяха укрили.

В началото на седмицата Марика Брет, директорката на отдела за човешки ресурси на сатиричното издание, обяви, че е изведена от дома си заради заплахи срещу нея, сметнати за сериозни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG