Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп номинира консервативния съдия Ейми Кони Барет за Върховния съд


Доналд Тръмп представя съдия Ейми Кони Барет в Белия дом
Доналд Тръмп представя съдия Ейми Кони Барет в Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп номинира консервативния съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на мястото на починалата преди седмица либерална икона Рут Бейдър Гинсбърг. Той настоява Сенатът да побърза с нейното одобрение преди изборите на 3 ноември.

Ако бъде назначена на доживотната позиция, Барет ще наклони баланса във Върховния съд до 6 на 3 в полза на консервативното мнозинство. Съдът се произнася по някои от най-чувствителните политически въпроси, вариращи от абортите и имиграцията до гражданските права и законите за оръжията.

Тръмп представи Барет в Белия дом, описвайки я като "жена със забележителен интелект и характер", която е "изключително квалифицирана".

"Съдията трябва да прилага закона такъв, какъвто е. Съдиите не правят политики и трябва да оставят настрана политическите си виждания", заяви номинираната от американския президент. "Обичам Съединените щати и обичам Конституцията на Съединените щати", каза още Барет.

Демократите и кандидат-президентът им Джо Байдън са на мнение, че наследникът на Рут Гинсбърг трябва да бъде номиниран от победителя в изборите.

"Сенатът не трябва да попълва тази позиция, докато американският народ не избере следващия си президент и следващия конгрес", коментира Байдън след обявяването на номинацията на Барет.

Бившият вицепрезидент води в социологическите проучвания преди вота на 3 ноември и демократите се надяват, че могат да обърнат баланса в Сената, което да им осигури възможност да запълнят мястото на Гинсбърг във Върховния съд.

Това обаче може да се случи, само ако потвърждаването на избора на Барет бъде възпрепятствано, което изглежда малко вероятно. Нагласите на републиканците са да започнат изслушванията още на 12 октомври, за да може евентуалното гласуване да се случи в края на месеца, дни преди президентския вот.

Номинираните за Върховния съд трябва да бъдат одобрени с обикновено мнозинство в доминирания с 53 на 47 от републиканците Сенат. Досега само двама републиканци се обявиха срещу избора на върховен съдия преди президентския вот.

Ейми Кони Барет е фаворит на религиозните консерватори от ключов избирателен район на Тръмп. 48-годишната католичка е майка на седем деца, две от които са осиновени от Хаити. Голяма част от кариерата си е прекарала като академик в университета Нотр Дам в Индиана.

Правораздава в Апелативния съд в Илинойс, след като Тръмп я назначи през 2017 г. Считана е за пълна идеологическа противоположност на Рут Гинсбург и много демократи изразиха загриженост заради нейните политически и религиозни възгледи. Те смятат, че Барет може да повлияе за разколебаване на правото на жените да правят аборт.

Ако номинацията на Барет бъде потвърдена от Сената, тя ще стане третият консервативен съдия във Върховния съд на САЩ, посочен от Тръмп след избора на Нийл Горсъч през 2017 и на Брет Кавано през 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG