Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме нужда от позитивна енергия." Концерт на Орлов мост в 81-ия ден от протестите


Васко Кръпката

Продължаващите вече 81 дни антиправитеклствени демонстрации с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в неделя бяха под знака на потестен концерт на Орлов мост. Той беше организиран от Анастас Гогов и Виктор Иванов под надслов „Бъдеще за младите, бъдеще за България“.

Концертът беше финансиран чрез дарителска кампания в портала Helpkarma и лични спестявания на двамата. Част от техниката и музикалните инструменти пък бяха предоставени безвъзмездно от техни приятели.

"Контрол"
"Контрол"

Сред изпълнителите и групите, които участваха про боно, бяха WOSH MC, Стругаре, NoMoreManyMore, „Контрол“, „Ревю“, „Уикеда“, „Сленг“.

"Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП. Никога с БКП", каза на протестиращите Васко Кръпката.

На сцената се качиха и различни оратори като обвиняемата за всяване на паника председателка на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова, Евгени Дайнов, Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“, Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и представители на бизнеса.

Васил Гюров от "Ревю"
Васил Гюров от "Ревю"

Концертът беше официално разрешен от Столичната община и продължи от 16.00 до малко след 22.00 часа. Сцената беше построена на самото кръстовище на Орлов мост, заради което от сутринта трафикът там беше ограничен, а след 15.00 – напълно спрян.

"Уикеда"
"Уикеда"

„Имаме нужда от позитивна енергия след всички тези процеси, от активиране на повече хора в тези протестни действия, в по-ясно и категорично заявяване на суверенът като такъв – за това каква промяна искаме да видим“, коментира пред бТВ Анастас Гогов.

Според Виктор Иванов в момента в България е необходима промяна на обществения диалог, защото е на ниско ниво.

Виктор Иванов и Анастас Гогов
Виктор Иванов и Анастас Гогов

„Концертът може да покаже, че самоинициативата и предприемаческият дух на българина е жив. Това нещо го направихме „на мускули“, за 10 дни, без да имаме опит. Организирахме около себе си над 200 души. Това е протестен концерт, разликата е, че този път ще има малко по-позитивно говорене от хора, които са яростни“, добави той.

Заради концерта в неделя нямаше обичайният протест на Ларгото. Междувременно стана ясно, че за 3 октомври е насрочен четвърти масов протест там под името "Велико народно въстание".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG