Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шестима депутати напуснаха парламентарната група на БСП


Напускането на шестимата депутати идва, след като в неделя стана ясно, че основни представители на вътрешната опозиция в БСП остават извън Националния съвет на партия
Напускането на шестимата депутати идва, след като в неделя стана ясно, че основни представители на вътрешната опозиция в БСП остават извън Националния съвет на партия

Шестима депутати от БСП напуснаха парламентарната група на партията. Става въпрос за Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев. Като причина за решението си те посочват политиката на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

В неделя стана ясно, че основни представители на вътрешната опозиция в БСП остават извън Националния съвет на партия след тайното гласуване на 50-ия конгрес на левицата. Сред изключените бяха Жаблянов и Янков, които бяха конкуренти на Нинова за лидерския пост.

Извън партийното ръководство останаха още президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев и дългогодишни членове като Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Велислава Дърева и други.

На пресконференция в сградата на бившия Партиен дом, в която в момента се помещава Народното събрание, Янков заяви, че новият Национален съвет БСП попада под подчинение на личния стил на управление на Нинова.

"Тя не се раздели с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия. Висшият орган на БСП се конструира от два лични антуража - на Нинова и на Кирил Добрев", заяви Янков.

Освен парламентарната група, депутатът обяви, че напуска и партията. След напускането на шестимата народни представители, парламентарната група на социалистите остава със 72-ма членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG