Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямат място в парламента". Нинова поиска отцепилите се от БСП да напуснат Народното събрание


Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП
Корнелия Нинова и парламентарната група на БСП

Задълбочава се противопоставянето в БСП, след като партията преизбра лидера си Корнелия Нинова за втори мандат.

Ден след като шестима депутати се отцепиха от парламентарната група на левицата, Нинова поиска те да напуснат парламента и да освободят местата за следващите от партийната листа. Изявлението ѝ беше предшествано от декларации на областните структури на социалистите, в които се настоява отцепниците да излязат от Народното събрание.

"Докато бяха членове на Националния съвет, не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея, а сега, когато вече не са на ръководни постове - напускат партията. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на Националния съвет, нямаше да го направят", каза в сряда Нинова по адрес на шестимата напуснали.

По думите ѝ поведението на Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев и Лало Кирилов е обидно за редовите социалисти.

"Заявката, че оттук нататък ще бъдат независими депутати, за да представляват своите избиратели и да не ги излъжат в очакванията им, не отговаря на истината. Те не са избирани като мажоритарни депутати, те са избирани с листа на БСП, с програмата на БСП и с работата на десетки хиляди социалисти, които са ги направили депутати. След като тези социалисти искат да ги оттеглят, след като те вече не споделят ценностите на партията и на програмата, с която са влезли, нямат място в парламента", каза Нинова.

На журналистически въпроси дали се очаква и други членове на БСП да напуснат парламентарната група, лидерът на левицата отговори отрицателно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG