Връзки за достъпност

Извънредни новини

"FB/Boyko Borissov". Как премиерът си осигури медийно присъствие без журналисти


Зрителите виждат най-често Бойко Борисов в гръб, докато шофира служебния джип на НСО
Зрителите виждат най-често Бойко Борисов в гръб, докато шофира служебния джип на НСО

Може ли политиката да се обяснява в гръб и един "народ", който иска оставки, да бъде заменен с друг "народ", който не иска оставки? Може. А може ли всичко това да се показва в централните емисии на националните медии? И това е възможно. За целта са необходими няколко условия. На първо място нужна е „джипка“, както министър-председателят Бойко Борисов нарича служебния автомобил на Националната служба за охрана (НСО), който често управлява лично. Налична ли е джипката, всичко останало е лесно - трябва само пряко излъчване във Фейсбук, в което премиерът шофира и обяснява в гръб намеренията си, обръща се задочно към политическите си противници и раздава финансови обещания.

Изглежда, че министър-председателят е открил рецептата, с която хем да има постоянно медийно присъствие, хем да не бъде смущаван от журналистически въпроси. В джипката няма журналисти. В същото време тя гарантира достъп до всички медии, които в новинарските си емисии започнаха да посочват източник на информация така - "Кадри: FB/Boyko Borissov". Друга възможност да покажат гледната точка на Борисов няма.

Последната пресконференция, на която се появи министър-председателят и отговаряше на журналистически въпроси, беше в средата на юни. Тогава той, заобиколен от парламентарната група на ГЕРБ и министрите в кабинета му даде обяснения по различни теми в 40-минутен разговор с репортери. Повод за появата му бяха публикуваните скоро преди това негови разговори и снимки.

Оттогава насам, вече повече от три месеца, министър-председателят отбягва медиите. Първоначално появите му в Министерския съвет бяха спорадични и посветени на теми като социално-икономическите мерки в отговор на пандемията от COVID-19. По-късно Борисов изцяло изчезна от журналистическите радари. За да коментира ситуацията в страната, особено след старта на протестите през месец юли с искане на оставката му, той използва личния си профил във Фейсбук и избягва публични появявания.

След като протестиращите не се отказаха да искат оставките на премиера и главния прокурор, Борисов обяви предварително анонсираното също във Фейсбук решение - да предложи проект за нова конституция.

Това не се случи на пресконференция, на която да може да бъде питан. Намерението за "рестарт" беше съобщено в обръщение към нацията и излъчено в личния профил на Борисов във Фейсбук и по трите национални телевизии. Журналисти, а оттам и въпроси по темата, нямаше.

Дори след заявката за "рестарт" Борисов не се появи да разясни пред журналисти случващото се. Вижданията си разказа отново в публикация в социалната мрежа, излъчвайки среща със свои съпартийци, на която беше в компанията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Журналисти отново не бяха поканени.

В началото на август ГЕРБ организира национална партийна среща, на която премиерът обяви пред актива, че е готов да си тръгне от поста, но засега остава на него. Сбирката беше организирана буквално за два дни – структурите на ГЕРБ разбраха за нея в понеделник (3 август), а тя се състоя в сряда (5 август). След края на срещата премиерът, който обикновено не пропускаше срещите с репортери, си тръгна без никакви допълнителни коментари пред медиите.

Ден по-късно ГЕРБ и "Обединени патриоти" проведоха коалиционен съвет, на който бяха обсъждани сценарии за отстъпление или оставане във властта. След него традиционната лидерска пресконференция не се състоя. Вместо това от името на управляващите представители на "Обединени патриоти" обявиха решението: кабинетът остава, Борисов ще бъде премиер до края на мандата.

Изчезването на един критичен материал

Бойко Борисов често се появява на различни места в страната. Посещенията му обаче не се обявяват предварително. Местните телевизионни кореспонденти научават от кмета на дадения град за визитата, разказаха репортери пред Свободна Европа. „Понякога дори при организирани демонстрации това не се случва. Журналистите разбираме, че Борисов е бил на посещение в града от неговите Фейсбук-излъчвания“, разказват журналисти, които не желаят да бъдат наименувани.

В края на месец юли премиерът посети Враца. Тогава местната "ТВ Враца" излъчи критичен материал, който малко по-късно беше свален от сайта на медията. От него и думите на журналистката Моника Пенева ставаше ясно, че за визитата на Борисов в града не е имало предварителна информация. Знаели са само представители на местната власт, както и симпатизанти на ГЕРБ. Техните аплодисменти по-късно бяха излъчени в репортажи на националните телевизии.

По-късно видеото стана хит в социалните мрежи. В националните медии стана известен само диалогът между премиера и кмета на Враца. "Това протестиращи ли са", пита Борисов, докато паркира джипа. "Не, това са подкрепящи", отговаря кметът Калин Каменов.

В репортажа на "ТВ Враца", показвайки групите хора, приветстващи премиера с радостни възгласи, журналистката обаче съобщава: "За посрещането бяха организирани групи от заводи в града, с ръководства, приближени на партията".

Предстоящи събития с премиера не се обявяват“

Свободна Европа попита пресслужбата на Министерския съвет как журналист може да се информира за седмичната програма на премиера и посещенията му в различни райони на страната. Също така поискахме писмено програмата му за две седмици напред.

В телефонен разговор от правителствената информационна служба обясниха, че не могат да предоставят подобен документ. „Предстоящи събития с премиера не се обявяват, тъй като програмата му е динамична и натоварена“, каза директорът на службата Теодора Петрова.

Тя обясни също, че подобна практика никога не е имало. Такова твърдение обаче не отговаря на истината, тъй като в предходни години и различни ситуации ресорните журналисти получаваха предстоящите събития, на които премиерът ще присъства. Това се случваше в специална група в мрежата на Viber.

„Когато премиерът получи покана, домакинът на срещата или събитието ако желае може да разпространи, че Борисов е поканен, така журналистите могат да преценят дали да отидат. Но присъствието на министър-председателя не е сигурно, затова и настояваме в такива прессъобщения изрично да пише само, че е „поканен“. Не можем да гарантираме присъствие“, обясниха още за настоящите публични навици на премиера от правителствената информационна служба.

Отговор на въпроса как журналист от базираните в София национални медии може да разбере за посещение на премиера в провинцията няма. Така се стига до ситуации като в село Грашево, Велинградско. Там премиерът, в компанията на кмета на селото се срещна с граждани, които го увериха, че не му искат оставката. „Оставка искат непрекъснато. Казват, че народът го иска. Вие народ ли сте?“, попита Борисов събралите се на площада. Впоследствие Борисов заключи, че искащите оставката му в София са толкова, колкото и подкрепящите го в Грашево. Нямаше кой да му зададе въпрос.

Форма на медийно селфи“

„Джипката, респективно лайв стрийминг през социални платформи е форма на заобикаляне и минимализиране на журналистиката. Вместо да посреща въпросите на журналистите, премиерът предпочита да се къпе в собствената си представа за народната любов“, коментира ситуацията председателят на Асоциацията на Европейските журналисти (АЕЖ) Ирина Недева.

Пред Свободна Европа тя посочи, че това „е едноканална комуникация, форма на медийно селфи, в което Борисов напълно контролира посланието, изсипва го като през фуния на подчинените и феновете“.

Според председателката на АЕЖ поведението на министър-председателя показва действителното отношение към журналистиката и демаскира твърденията, че медиите са свободни. „В подобна контролирана от премиера комуникация медиите са напълно излишни. Формата е на заобикаляне на журналистите, които при пряка среща той оприличава на мисирки“, допълни Недева.

По думите й да цитираш Борисов по Фейсбук е още по-зле от това да препечатваш безкритично пресрилийзи. „Това е нещо като втора степен на същия процес на обезличаване на журналистиката. Друго е, когато цитатите се подлагат на критичен анализ, но това вече влиза в друг жанр - коментар. Проблемът е, че чистото новинарство е заместено от квази жанра на фейсбук-журналистиката“, смята тя.

„Хибридът между фейсбук управление на обществените процеси и комуникация на управлението, омесени със сместта и на политическия ПР е сериозна пречка пред демократичния избор и демократичния контрол върху управляващите, които би трябвало да упражняват гражданите“, завърши Недева.

XS
SM
MD
LG