Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Черен списък". Лидерите на ЕС се споразумяха за санкции срещу Беларус


Европейските лидери се споразумяха за санкции срещу беларуски представители заради потушаването със сила на протестите след президентските избори в страната и заради изборни манипулации. Това потвърди председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Предстои да бъде публикуван черен списък с около 40 беларуски представители, сред които засега не е името на президента Александър Лукашенко, стана ясно от думите на Мишел.

До деблокаж в разговорите в Брюксел относно санкциите срещу Беларус се стигна, след като Европейският съвет се съгласи да отправи и твърдо послание, съчетано със заплахи за санкции към Анкара, ако тя не престане с незаконните си сондажи в териториалните води на Кипър.

Протестите в Беларус продължават. Те започнаха н 9 август, когато се проведоха президентски избори. Управляващият от 26 години Александър Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа.

Святлана Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

"Боже, още колко години ще продължи?"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG