Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Атанасова оглави комисията за проекта на ГЕРБ за нова конституция


Десислава Атанасова
Десислава Атанасова

Народното събрание създаде временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция на ГЕРБ. Председател на комисията ще бъде Десислава Атанасова от ГЕРБ, а заместник-председател - Искрен Веселинов от коалиционния партньор "Обединени патриоти".

БСП И ДПС не номинираха свои представители и няма да участват във временната комисия. Нейната цел е в срок от 2 месеца да обсъди и анализира проекта за конституция и да предложи конкретни промени в него.

"От името на БСП ясно и категорично заявихме, че няма да правим предложения и няма да участваме в тази комисия", каза депутатът от левицата Филип Попов. ДПС демонстрираха отказа си с напускане на пленарната зала.

Председателят на временната комисия Десислава Атанасова беше за кратко здравен министър в първия мандат на Борисов, когато той я определи като "тежката артилерия на партията", припомня Дневник.

Първият опит на управляващите да създадат временната комисия се провали в четвъртък заради отказа на БСП и ДПС да ги подкрепят. Те не успяха да съберат кворум за провеждане на парламентарното заседание, затова се наложи повторният опит за гласуване в петък.

"Призовавам всички юристи, конституционалисти, граждански организации и партии, експерти и общественици да не приемат поканата и да не участват в работата на гласуваната днес парламентарна комисия за промяна на Конституцията, оглавена от Десислава Атанасова", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по-малко от час след гласуването.

В разгара на антиправителствените протести, продължаващи вече над 80 дни, премиерът обяви курс към избори за Велико народно събрание (ВНС) и „рестарт на системата“. Няколко дни по-късно екипът на бившия правосъден министър Данаил Кирилов изготви проект за нова конституция, който беше подложен на критики от юридическите среди.

Той беше внесен в началото на септември за обсъждане в парламента. Първоначално управляващото мнозинство беше изправено пред невъзможност да събере минимално необходимите му 120 подписа за внасяне на проекта, но в крайна сметка получи подкрепа от депутатите на Веселин Марешки. Сега предстои предложенията за нов основен закон да бъдат обсъждани от 2 до 5 месеца, след което ще бъде насрочен вот за ВНС, ако конституционният проект събере поне 160 гласа в парламента.

Процедурата по разглеждане на проекта на практика в момента е замразена в очакване на становище на Венецианската комисия – органът за демокрация чрез право към Съвета на Европа. Преди ден правосъдният министър Десислава Ахладова съобщи, че парламентарният председател Цвета Караянчева е изпратила на 18 септември предложенията на управляващите за нов основен закон на Венецианската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG