Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елена Йончева обвини Нинова, че е получила информация от прокуратурата в аванс


Евродепутатът от ПЕС Елена Йончева (БСП) твърди, че лидерът на левица Корнелия Нинова я е предупредила, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за „къщата в Барселона“.

По думите на Йончева разговорът между двете е бил проведен през юли 2018 г., а месеци по-късно държавното обвинение е започнало разследване срещу нея.

“Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата“, обясни Йончева пред Euractiv.bg.

Корнелия Нинова: Това е абсурд


Потърсена от Свободна Европа Корнелия Нинова отрече “подобно нещо да се е случвало”. “Абусрд. Това, което Елена твърди е абсурд. Няма такова нещо”, каза в телефонен разговор председателят на социалистите.

В средата на юни тази година, когато в публичното пространство излязоха записи с гласа на премиера Бойко Борисов, Нинова атакува премиера заради сходна ситуация.

От думите на министър-председателя, които той първо обяви за “дийп фейк”, но впоследствие спря да отрича, ставаше ясно, че Борисов е знаел предварително, че прокуратурата ще повдигне обвинение на бившия зам-министър на икономиката Александър Манолев.

“Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем”, се чува в записа. Поводът за думите е разследване на сайта “Биволъ”, което разкри, че бившият зам-министър ползва къща за гости, построена с европейски средства, като лична резиденция.

Има ли двоен стандарт?


По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова тогава заяви, че “не институциите, а задкулисието управлява държавата”.

Попитана дали ако е имала предварителна информация за евентуално разследване срещу Йончева, не проявява двоен стандарт, председателят на левицата каза: “Пак казвам – казаното от Елена не е вярно, просто не се е случвало”.

На въпрос защо тогава Йончева го твърди, Нинова отговори: “Не виждам никакво обяснение, освен едно – прави го по чужда воля”.

През последните няколко седмици, преди изборът на нов лидер на БСП, евродепутатът от партията е един от основните критици на лидера на формацията. Тя обвиняваше Нинова, че е твърде пасивна политически срещу ГЕРБ, както и че БСП не се възползва от гражданските протести срещу управляващите.

Запитана защо споделя тези информация едва сега, Йончева обяснва, че дълго вярвала, че Нинова е искала да я предпази. Към настоящия момент обаче е преценила, че би било “съучастие“, ако продължи да мълчи.

Делото срещу Йончева бе образувано в края на януари 2019 година , няколко месеца преди европейските избори. Специализираната прокуратура й повдигна обвинение за пране на пари в особено големи размери. Йончева тогава бе депутат от БСП.

Прокуратурата обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ. В крайна сметка БСП не се отказа и сложи Йончева за водач на листата за европейските избори. Тогава Йончева коментира, че делото срещу нея има за цел сплашване от ГЕРБ и “тяхната прокуратура“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG