Връзки за достъпност

Извънредни новини

Състоянието на Тръмп се подобрява. От Белия дом очакват изписването му


Доналд Тръмп на път за болницата в петък
Доналд Тръмп на път за болницата в петък

Състоянието на американския президент Доналд Тръмп се е подобрило през последното денонощие. От Белия дом съобщиха, че е възможно той да бъде изписан от болницата по-късно в понеделник.

В интервю за Фокс Нюз началникът на кабинета на президента Марк Медоус заяви, че все още няма категорично решение от страна на лекарския щаб, но въпреки това възможното изписване на Тръмп се обсъжда от медиците.

Държавният глава бе приет за лечение в събота, след като ден по-рано беше обявено, че той, първата дама Мелания Тръмп, и членове на кабинета му са били заразени с COVID-19.

В неделя Тръмп закратко излезе от военната болница "Уолтър Рийд", в която се лекува, за да се срещне със свои симпатизанти.

Той премина с бронирана кола покрай поддръжниците си, които го приветстваха с окуражителни викове и развяване на знамена.

Няколко часа по-рано в поредно видео обръщение Тръмп заяви, че е научил много за коронавируса.

“Научих го като наистина отидох на училище. Това е истинското училище, това не училището от типа на “хайде да прочетем книги по въпроса”. Възприех тази идея и я разбирам. И това е много интересно нещо“, каза президентът.

В неделя Тръмп съобщи, че състоянието му се подобрява и той вече се чувства по-добре.

Напускането на болницата от страна на президента предизвика критични реакции заради готовността му да наруши мерките срещу разпространението на вируса.

“Това е лудост. Всеки човек, който беше в автомобила по време на абсолютно излишната обиколка сега трябва да бъде карантиниран за 14 дни. Всеки от тях може да се разболее. Може дори да умре. За политически театър. Било им е заповядано от Тръмп да поставят живота си под риск за един театър“, написа в Туитър д-р Джеймс Филипс, един от лекарите в болницата, в която Тръмп се лекува. Той добави, че колата, с която президентът е направил бързата обиколка е не само бронирана, но и изолирана от химическа атака, което повишава риска за всички други в автомобила.

Говорител на Белия дом съобщи, че обиколката на Тръмп е била определена от медицинския екип като безопасна.

Представители на демократическата партия също реагираха остро на поведението на президента.

“Трябва ни лидерство. Не ни трябват фото-сесии”, написа конгресменът Хакийм Джефрийс.

Според информация на NBC първата дама Мелания Тръмп, която също беше сред заразените, но към момента остава в Белия дом, е отказала да посети съпруга си, за да не повиши риска за персонала на Белия дом и болницата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG