Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕНП дава трибуна само на “защитниците на България“ в дебата за върховенството на правото


Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер ще бъде един от четиримата представители на партията, които ще направят изявление по време на дебата в понеделник
Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер ще бъде един от четиримата представители на партията, които ще направят изявление по време на дебата в понеделник

Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер, зам.-председателят ѝ Андрей Ковачев, координаторът на Комисията LIBE Роберта Мецола ще са единствените представители на Европейската народна партия (ЕНП), които ще говорят от парламентарната трибуна по време на дебата за върховенството на правото в България, който ще се проведе в Европейския парламент тази вечер. За това съобщиха евродепутатите Александър Йорданов и Радан Кънев.

“Ще могат да се изказват само предварително определените от своите парламентарни групи депутати. Свободни изказвания най-вероятно няма да има”, написа на страницата си във Фейсбук Йорданов, който стана евродепутат от коалицията между ГЕРБ и СДС. Той определи събитието като “антибългарска акция на социалисти, комунисти, зелени и леви либерали”.

Като разбираема, но “дълбоко погрешна”определи позицията на ЕНП депутатът и част от парламентарната група на най-голямото политическо семейство Радан Кънев. Според него подобни действия не са в дългосрочен интерес и не са в синхрон с ценностите, които партията защитава.

“На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци“, каза още Кънев и добави, че ще внесе писмено изказване, в което излага гледната точка на “тези две трети от българските граждани, които подкрепят протестите и се обръщат към Европа с призив за подкрепа на законността и свободата”.

Обсъждането на “Принципите на правовата държава и основните права в България” трябва да започне около 20 ч. българско време и може да бъде гледанo на живо на страницата на Европейския парламент.

Малко по-късно Вебер написа в Туитър, че е провел разговор с премиера Бойко Борисов. Той определи оценката за необходимостта за подобрения по отношение на върховенството на правото като честна.

“Въпреки това правителството отбеляза прогрес по много теми, което им помага за Шенген. Уважаваме протестите, но всичко ще се реши на редовните избори през март”, написа Вебер.

В четвъртък Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепя еднозначно протестите в България. Тя ще бъде подложена на гласуване по време на пленарно заседание на парламента в четвъртък.

В края на август LIBE проведе закрито заседание, на което трябваше да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Вместо тях обаче, в заседанието на евродепутатите участваха вицепремиерът Екатeрина Захариева, тогавашният зам.-министър на правосъдието и настоящ министър Десислава Ахладова, както и заместник главният прокурор Красимира Филипова. Трите трябваше да отговарят на критични въпроси за статута на главния прокурор, конкретни висящи разследвания, свободата на медиите в България и други.

Впоследствие прокуратурата обяви в свое официално прессъобщение, че изслушването на заместничката на Гешев пред LIBE е било организирано по инициатива на българското държавно обвинение. Това предизвика остра реакция от евродепутати от т.нар. Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона и основни права (DRFMG) към Европарламента.

Преди две седмици от DRFMG изпратиха общо 29 официални въпроса до кабинета на Борисов и оглавяваната от Гешев прокуратура. Сред темите, от които се интересуваха евродепутатите, бяха предложените от управляващите промени в конституцията, предприети ли са действия във връзка с разследването за пране на пари в Барселона, с което беше свързано името на Борисов, както и изтеклите телефонни записи, за които се смята, че са с негово участие. В петък отговорите на прокуратурата бяха публикувани на сайта на Европейския парламент. От тях става ясно, че министър-председателят е бил разпитван във връзка с разследването за пране на пари в Барселона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG