Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да застана отпред и да поведа." Тръмп напусна болницата след лечение за COVID-19


Доналд Тръмп при изписването си от болницата
Доналд Тръмп при изписването си от болницата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше изписан от болница след тридневно лечение на COVID-19 и се върна в Белия дом, съобщиха световните агенции. Той беше приет за лечение в събота, след като ден по-рано беше съобщено, че той, първата дама Мелания Тръмп и членове на кабинета му са заразени с COVID-19.

При напускането на военната болница „Уолтър Рийд“ Тръмп публикува видео обръщение в Туитър, в което призова американците да не се страхуват от коронавируса. „Не позволявайте (COVID-19 – б.р.) да доминира живота ви, не се страхувайте от него. Ще го победим“, каза президентът на САЩ и допълни, че страната ще се справи благодарение на „най-доброто оборудване и най-добрите лекарства“.

„Връщам се на работа. Ще бъда пред вас като ваш лидер. Трябва да го направя. Знам опасността, но трябва да го направя. Трябва да застана отпред и да поведа“, каза още Тръмп.

При пристигането си в Белия дом държавният глава свали маската си и каза, че се чувсатва „по-добре отпреди 20 години“. Лекарят на Белия дом Шон Конли каза, че Тръмп все още може да заразява други хора и потвърди, че президентът продължава да се лекува с медикаменти. „Все още не е извън опасност“, каза Конли.

Посланието на Тръмп беше разтълкувано като омаловажаване на пандемията, довела до смъртта на 210 хиляди души в САЩ и над 1 милион в световен мащаб. Той беше критикуван, защото в неделя закратко излезе от болницата, за да се срещне със свои симпатизанти. Д-р Джеймс Филипс, един от лекарите в болницата „Уолтър Рийд“, определи постъпката му като „лудост“.

“Всеки човек, който беше в автомобила по време на абсолютно излишната обиколка сега трябва да бъде карантиниран за 14 дни. Всеки от тях може да се разболее. Може дори да умре. За политически театър. Било им е заповядано от Тръмп да поставят живота си под риск за един театър“, написа в Туитър лекарят.

В понеделник председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се самоизолира доброволно за 24 часа, след като стана ясно, че е била на среща, на която е присъствал и човек, дал в неделя положителна проба за коронавирус. Говорителят ѝ заяви, че тя не проявява симптоми и редовните й тестове, които се правят два пъти седмично досега са отрицателни, но тя спазва белгийския закон за карантината и се е самоизолирала.

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел е под карантина за 7 дни, след потвърден случай на Covid-19 на член на екипа ѝ, съобщи БНР.

Специалистите по света от седмици говорят за втора вълна на COVID-19 и отчитат ръст на заболелите в някои държави, което доведе до връщане на част от противоепидемичните мерки. В Париж всички барове ще бъдат затворени до 19 октомври, а в Москва учениците са във ваканция до 18 октомври, след което е възможно да преминат на дистанционно обучение.

В България новите случаи за последното денонощие са 283 при направени 3713 PCR теста. Делът на положителните тестове е около 7,6%. 10 души са починали, в интензивни отделения са 59 пациенти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG