Връзки за достъпност

Извънредни новини

Големите партии в Европарламента поискаха парите да зависят от върховенството на правото


Лидерите на ЕНП Манфред Вебер, на Социалистите Ираче Гарсия Перес, на „Обнови Европа“ Дачиан Чолош и на Зелените Ска Келер и Филип Ламбер
Лидерите на ЕНП Манфред Вебер, на Социалистите Ираче Гарсия Перес, на „Обнови Европа“ Дачиан Чолош и на Зелените Ска Келер и Филип Ламбер

Лидерите на най-големите политически групи в Европейския парламент поискаха Европейската комисия да може да спира достъпа на държави членки до средства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията при установени нарушения на върховенството на правото.

В писмо, публикувано в европейското издание на Политико, лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, на Социалистите и демократите (С&Д) Ираче Гарсия Перес, на „Обнови Европа“ Дачиан Чолош и на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер и Филип Ламбер поискаха Европейската комисия и Съветът на ЕС да изпълнят поетите ангажименти за обвързване на евросредствата с върховенството на правото.

Обвързването на върховенството на правото със средствата по многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване срещна съпротива от държави като Унгария и Полша, които заплашиха да блокират седемгодишния бюджет, ако правилото бъде прието. Лидерите на групите в Европейския парламент определят това за „неприемливо“.

„Някои се противопоставят на споразумението, с което се ангажираха през лятото, и са готови да държат плана за възстановяване като заложник, за да служат на собствените си интереси и да продължат да нарушават върховенството на правото“, пише в писмото.

Председателите на четирите групи заявяват, че европейските ценности „не са за продан“ и изброяват като проблеми в „някои страни“ атаките срещу свободата на словото и гражданското общество, превземането на медиите от управляващите, атаките срещу независимостта на съдебната система.

„Когато шепа хора поемат контрола над публичните средства и обществените поръчки и корупцията се превърне в обичайно поведение, както стана в някои държави, това заплашва целостта на вътрешния ни пазар“, се казва още в писмото.

Затова лидерите на ЕНП, С&Д, „Обнови Европа“ и Зелените смятат, че европейските фондове трябва да бъдат обвързани с върховенството на правото и трябва да бъде създадена система, която дава на гражданите пряк достъп до средствата, ако „поведението на правителствата им пречи да ги получат по обичайните канали“.

„Никой европейски гражданин не трябва да бъде наказван за провала на правителството му в спазването и поддържането на основните принципи на нашия Съюз“, се казва още в писмото.

То беше публикувано след като в понеделник евродепутатите обсъдиха предложението за обвързване на върховенството на правото с достъпа до еврофондове. Дебатите бяха непосредствено преди обсъждането на темата за върховенството на правото в България, която раздели евродепутатите. В подкрепа на управлението в България се изказаха членове на ЕНП, сред които и лидерът Манфред Вебер, а критични позиции изразиха представители на социалистите, либералите и зелените.

"Внимателно оплетена мрежа". Европейският дебат за България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG