Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мониторингът остава заради "недовършена работа". ЕНП е зад Борисов, другите го критикуваха


 Зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова
Зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова
"Внимателно оплетена мрежа". Европейският дебат за България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Европейското наблюдение на борбата с корупцията и съдебната реформа в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото, съобщи заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова пред Европейския парламент (ЕП). Това стана по време на обсъждането по темата “Принципите на правовата държава и основните права в България”.

„Ще продължим да работим по Механизма за сътрудничество и проверка, просто защото има недовършена работа. Този механизъм за България не означава само отмятането на кутийки. Искаме устойчив резултат в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност“, каза Йоурова.

Предишният състав на Еврокомисията предложи отпадането на механизма за България, а сегашният ѝ състав също поддържаше тази позиция. Той обаче остана в сила, защото липсваше единодушие между държавите членки по въпроса за отпадането му.

Сега Йоурова посочи като причина за продължаването на наблюдението недовършената работа на властите в България. „Продължаваме Механизма за сътрудничество и проверка, защото виждаме, че българският народ проявява значителен интерес от продължаването му. Много българи нямат доверие в съдебната си система и борбата с корупцията и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата“, допълни тя.

„Европейската комисия ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Изключително важно е посоката на напредъка да не бъде обърната“, каза Йоурова.

Обсъждането в Европейския парламент, което се проведе при почти празна зала и с няколко прекъсвания заради технически проблеми, беше посветено на върховенството на правото в България. Предстои в четвъртък да бъде гласувана резолюция по темата. Текстът на проекта за резолюция беше одобрен от мнозинството в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП на 1 октомври. Членовете от Европейската народна партия (ЕНП) не подкрепиха проекта.

В проекта за резолюция се изразява „еднозначна подкрепа за народа на България в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. В него се говори за „значително влошаване по отношение на върховенството на закона, демокрацията и основните права“. Като проблемни въпроси се споменават липсата на ефективна отчетност на главния прокурор, недостатъчните резултати в сферата на борбата с корупцията, проблемите с независимостта на съдебната система, влошената медийна ситуация, речта на омразата към малцинства.

Проектът може да претърпи промени преди окончателното гласуване. Предложенията за изменения ще бъдат гласувани в сряда, а окончателното гласуване на текста в пленарната зала ще бъде в четвъртък.

Политическите групи в Европарламента останаха разделени в позициите си относно резолюцията и състоянието на върховенството на правото в България. Представителите на Европейската народна партия, които се изказаха, застанаха зад правителството на ГЕРБ. Говорителите на социалистите, либералите и зелените изказаха критични позиции към управлението в България.

„Структурите са създадени, но трябва да дават резултати“

Обсъждането в Европейския парламент започна малко след 20.30 часа българско време с изказване на германския министър по европейските въпроси Михаел Рот. От името на германското председателство на Съвета на ЕС той подчерта, че правовата държава е водещ принцип, който важи за всички държави без изключение. Рот съобщи, че в Съвета на ЕС предстои обсъждане на доклада на Европейската комисия по новия механизъм за върховенството на закона, който беше публикуван преди дни. По предложение на германското председателство всяка държава ще бъде проверена поотделно, каза той. Сред първите ще бъде България.

В доклада за върховенството на правото сред основните проблеми на България са посочени липсата на гаранции за независимо разследване на главния прокурор, предизвикателствата в борбата с корупцията, липсата на прозрачност при собствеността на медиите, заплахите и агресията срещу журналисти.

Тези заключения на Европейската комисия бяха повторени от еврокомисаря с ресор правосъдие Дидие Рейндерс, който говори пред евродепутатите от името на Еврокомисията.

„Що се отнася до съдебната независимост, България все още трябва да вземе предвид становището на Венецианската комисия за отговорността на главния прокурор. (…) Макар рамката за борба с корупцията да е поправена, все още има нужда от достатъчно натрупване на осъдителни присъди. Правителството трябва да има достатъчно средства, за да се бори с корупцията ефикасно. Структурите са създадени, но България трябва да направи така, че те да дават резултати. Това е въпрос, който се повдига и по време на протестите“, каза Рейндерс.

Разделение сред евродепутатите

Изказванията на представителите на Европейската народна партия (ЕНП) – европейската партия, в която членува ГЕРБ, бяха благосклонни към правителството в България. Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер каза, че България е на прав път, макар че ѝ предстои работа.

„Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Демокрацията функционира. (...) От лятото всеки ден има протести, всички изразяват мнението си. Никой не може да твърди, че не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите да протестират“, каза той и допълни, че „не може да се постигне смяна на правителството с протести. Това е възможно само със свободни избори, а това ще стане съвсем скоро през март.“

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев определи подготвяната резолюция за ситуацията в България като „политическа рожба на лявата страна на този парламент“. „Тя се базира на предположения, слухове, недоказани съмнения за едно или друго нещо“, каза той и допълни, че България ще изпълни всички препоръки на Еврокомисията, защото те са в интерес на българските граждани.

Другият представител на ГЕРБ, който взе думата - Андрей Новаков, каза, че дебатът ще доведе до опетняване на името на България. На това германският министър Михаел Рот отговори: „Когато има проблеми, трябва да се говори за тях, без това да се приема като намеса във вътрешните работи“.

Подобна на тази на Ковачев беше и позицията на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, който каза, че подготвяната резолюция е „лява по идеологически причини“ и „подменя протеста“. Той каза, че когато става дума за корупция в България, „хората се сещат за ДПС“, и обвини евродепутатите от групата „Обнови Европа“, в която членува движението, в лицемерие.

Представителите на другите парламентарни групи изразиха по-критични позиции спрямо ситуацията в България.

Представителят на Групата на социалистите и демократите Хуан Фернандо Лопез Агилар, който е председател на комисията LIBE и докладчик по резолюцията, която ще бъде гласувана в четвъртък, изрази позиция, че има отстъпление, а не напредък в областта на върховенството на правото в България.

„Има 49 решения на Съда в Страсбург, при които България е осъдена. Има политическа намеса в дейността на прокуратурата. Има политическа намеса в дейността на частни фирми. Ограничават се свободите, включително тези на медиите“, каза той.

Подобна позиция изрази съпартийката му Катерина Барли. „Резолюцията, която трябва да гласуваме, ще покаже, че сме на страната на гражданското общество в България и подкрепяме исканията за справедливост, прозрачност и демокрация. (…) Не повтаряйте същите грешки. От 10 години наблюдаваме Унгария. Не допускайте тези грешки и в България.“

Българската евродепутатка от БСП Елена Йончева каза, че управлението на българския премиер Бойко Борисов „води до все повече бедност, по-голям крах на свободното слово“. „Обръщам се и към германското председателство с един въпрос - докога Съветът ще мълчи? Обръщам се и към Европейската комисия - дали ще позволи България да продължи по този авторитарен път?“, каза тя.

„Народът на България има нужда от това. Дължим го на хората“, каза Рамона Стругариу (Румъния/ „Обнови Европа“). Тя изрази подкрепа към протестиращите във видео изявление преди дни.

„Виждала съм влиятелни имена от различните политически семейства да защитават г-н Борисов и екпа му. Искам да попитам знаете ли кого подкрепяте. Подкрепяте добре изградена мрежа от хора, срещу които има сериозни подозрения за корупция, пране на пари и злоупотреби с европейски пари. Виждала съм как полицаи влачат жени и как пръскат деца със сълзотворен газ. Вашият глас може да промени една превзета държава във възстановяваща се демокрация“, каза още Стругариу, която заяви подкрепа за резолюцията.

Изказвания в тази посока направиха и представителите на групата на Зелените Даниел Фройнд и Гуендолин Корфилд.

Клеър Дейли (Европейска обединена левица/Ирландия) осъди отказа на ръковдството на ЕНП да даде думата на „единствения си опозиционен член“, визирайки Радан Кънев. По-рано стана ясно, че при обсъждането ще се изказват само предварително определените от своите парламентарни групи депутати, а Кънев не беше сред тях.

„Хората в България излизаха на протести нощ след нощ, повече от три месеца, въпреки че бяха заплашвани с водни оръдия и пръскани с лютив спрей. Те искат оставката на Борисов и нови избори. Тази резолюция включва призивите на протестиращите“, каза Дейли и допълни, че резолюцията осъжда злоупотребите с еврофондовете, тормозът над съдии, потискането на медиите. „Но българските граждани ще се справят със своето правителство. Те не ни молят за това. Искат да спрем да подхранваме вампирите, които изпиват кръвта на държавата.“

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG