Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Право на всеки народ е да живее в свободна държава". България изтегля посланика си в Беларус


Святлана Циханоуска и Екатерина Захариева са се срещнали в Братислава по време на конференцията GLOBSEC
Святлана Циханоуска и Екатерина Захариева са се срещнали в Братислава по време на конференцията GLOBSEC

Посланикът на България в Минск Георги Василев е връчил нота на външното министерство на Беларус в четвъртък, с която го уведомява за решението на българското правителство да го отзове за консултации. Новината беше съобщена от външния министър Екатерина Захариева във Фейсбук страницата ѝ, след срещата ѝ с лидера на беларуската опозиция Святлана Циханоуска в Братислава.

"В тежките моменти днес именно жени като нея поведоха битката за демокрация. Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него", се казва още в съобщението на Захариева.

Външният министър изразява солидарност с Полша и Литва с решението за отзоваване на българския посланик. Във вторник двете държави, които открито подкрепят опозицията в Беларус, извикаха посланиците си за консултации. Миналата седмица Минск поиска от тях да намалят състава на мисиите си в страната заради "деструктивна дейност" и отзова своите посланици във Варшава и Вилнюс.

"Призоваваме още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори", написа още Захариева.

Протестите в Беларус продължават вече повече от 8 седмици. Те започнаха след провеждането на президентските избори, на които управляващият от 26 години Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа. Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

Изборният резултат не се признава за легитимен нито от Европейския съюз, нито от САЩ. Руският президент Владимир Путин подкрепя Лукашенко.

В сряда Циханоуска беше в Берлин на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Пред германски медии тя поиска от Германия да подкрепи увеличаването на санкциите върху Беларус, както и да постави Лукашенко в черен списък.

Преди седмица лидерите на ЕС се споразумяха да наложат санкции срещу представители на Беларус заради потушаването със сила на протестите, които започнаха след президентските избори през август. 40 високопоставени лица в Беларус бяха поставени в черен списък, но Лукашенко не е един от тях.

Малко преди срещата си с Меркел Циханоуска отправи апел към руския президент Владимир Путин да спре подкрепата си за Лукашенко и предупреди Москва да не се меси в събитията в Беларус.

По-късно същият ден външното министерство на Русия съобщи, че е включило лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска в списък на издирваните лица. Като причина Москва посочи, че срещу нея има повдигнати обвинения, без обаче да поясни какви точно са те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG