Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерката на опозицията в Беларус се срещна с Меркел в Берлин


Святлана Циханоуска пред част от останките от Берлинската стена. Лидерката на опозицията приова Германия да бъде по-активна в подкрепата си за протестите срещу Александър Лукашенко
Святлана Циханоуска пред част от останките от Берлинската стена. Лидерката на опозицията приова Германия да бъде по-активна в подкрепата си за протестите срещу Александър Лукашенко

Лидерката на опозицията в Беларус Святлана Циханоуска се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Срещата е пореден опит за увеличаване на натиска върху управляващия в Минск от 90-те години Александър Лукашенко.

Циханоуска, за която опозицията твърди, че е победител от изборите на 9 август, поиска Берлин да заеме по-активна роля в решаването на политическата криза в родината ѝ.

“Много съм благодарна на Германия и всички германски партии, които оказват голяма подкрепа на народа на Беларус в битката му за свобода, в битката му за нови и прозрачни избори”, каза Циханоуска след продължилата 45 минути среща.

Пред германски медии тя поиска от Берлин, който в момента държи ротационното председателство на Европейския съюз, да подкрепи увеличаването на санкциите върху Беларус, както и да постави Лукашенко в черен списък.

Преди седмица лидерите на ЕС се споразумяха да наложат санкции срещу представители на Беларус заради потушаването със сила на протестите, които започнаха след президентските избори през август.

Малко преди срещата си с Меркел Циханоуска отправи апел към руския президент Владимир Путин да спре подкрепата си за Лукашенко и предупреди Москва да не се меси в събитията в Беларус.

“Бих помолила господин Путин да не подкрепя режима, защото това, което се случва в Беларус са наши вътрешни дела”, каза тя. По-късно пред други медии Цуханоуска заяви, че е необходим модератор за стартиране на диалога между управляващите и опозицията.

Посещението на лидерката на опозицията в Берлин идва в момент, в който отношенията между Германия и Русия са сериозно обтегнати заради отравянето на опозиционера Алексей Навални. Меркел е поставена под растящо напрежение да отговори с налагане на санкции срещу Москва и замразяването на почти завършения проект за доставка на газ Северен поток 2.

Протестите в Беларус продължават вече повече от 8 седмици. Те започнаха след провеждането на президентските избори, на които управляващият от 26 години Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа. Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

Водно оръдие и масови арести на протестите в Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG