Връзки за достъпност

Извънредни новини

За трети пореден ден: рекорден ръст на заразените с коронавирус в България


Носенето на маски в градския транспорт продължава да е задължително
Носенето на маски в градския транспорт продължава да е задължително

Броят на заразените с коронавирус в България за трети пореден ден достига рекордно ниво. За последните 24 часа са регистрирани 516 нови случая при направени 5209 теста, показват данните в Единния информационен портал на здравното министерство. От началото на пандемията през март в страната не е имало толкова положителни проби за едно денонощие.

Увеличават се и пациентите, приети в болници. Към момента хоспитализирани са 1066 души, от които 56 се намират в интензивни отделения или клиники. През последните 24 часа за лечение са приети нови 33-ма пациенти. Оздравели са 115 души, а са починали 7, с които общият брой на жертвите в страната достигна 880.

Най-много от новоустановените случаи са в София със 138, следвана от Пловдив с 51, Благоевград – 49, Бургас – 31, Варна – 25, Сливен – 21, Стара Загора – 20, Кърджали – 19, Добрич – 18, Разград – 17, Търговище – 14, Шумен – 11, Монтана и Пазарджик – с по 10 заразени.

"Обстановката в София като цяло е предвидима, спокойна, нямаме големи изненади. Броят на регистрираните случаи в София надвиши вече 6000 души", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция в София д-р Данчо Пенчев пред БНТ.

По думите му в столицата се запазва огнищното разпространение на заразата – към четвъртък са били известни общо 17 огнища в града. Засега от коронавируса са засегнати общо 51 училища, а под карантина са над 1500 ученици, но те масово карат леко болестта.

Преди ден здравният министър Костадин Ангелов увери, че ситуацията в страната е под контрол и въпреки скока на новозаразените не се налага въвеждане на нови противоепидемични мерки. От 1 октомври правителството възстанови практиката с брифингите за коронавируса всеки четвъртък, но те вече се водят от министъра, а не от ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Развитието на епидемията в България можете да следите по дати и в числа в блога на Свободна Европа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата в реално време по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG