Връзки за достъпност

Извънредни новини

Издиган преди от БСП, но подкрепен сега от ГЕРБ. Александър Андреев оглави ЦИК


Новият председател на ЦИК Александър Андреев
Новият председател на ЦИК Александър Андреев

Новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) се казва Александър Андреев. Той беше избран от парламента в петък с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Първоначално от ДПС също заявиха подкрепа за кандидата, но впоследствие не участваха в гласуването, разочаровани от липсата на конкретен отговор от Андреев дали за предстоящите избори трябва да се закупят или наемат машини за гласуване. Депутатите от БСП пък гласуваха "против" номинацията му.

Александър Андреев е член на ЦИК от 13 години като преди е издиган от БСП, а сега беше подкрепен за председателския пост от управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той беше назначен при втората процедура за избор на титулярен ръководител на избирателната комисия, след като първата се провали заради липса на кандидати.

Александър Андреев наследи Стефка Стоева, която подаде оставка по лични причини в края на август. Преди да съобщи, че освобождава поста обаче, тя възрази срещу внесена промяна в Избирателния кодекс, която прехвърляше изцяло на ЦИК отговорността за осигуряването на машините за гласуване.

Именно тази тема предизвика гневни изказвания преди гласуването на номинацията на Андреев в парламента в петък. От опозицията поискаха от него обяснение как комисията ще изпълни законовото изискване на предстоящите парламентарни избори да бъде осигурена възможност за машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели.

Подобно на изслушването си в правната комисия, Андреев обаче не пожела да даде конкретен отговор и пред депутатите в пленарната зала. Като аргумент изтъкна обстоятелството, че по темата все още няма решение на комисията, а тя е колективен орган.

Отговорът му доведе до оттегляне на подкрепата от ДПС за избора му. По думите на Йордан Цонев фактът, че от ГЕРБ не желаят да накарат кандидата си да коментира конкретно машинното гласуване, е доказателство, че превръщат парламента в "гумен печат". Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък заяви, че се прехвърля отговорност и накрая изборите няма да са честни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG