Връзки за достъпност

Извънредни новини

Примирие на един ден. Армения и Азербайджан съобщават за нови нападения


Мъж върви сред разрушенията в град Степанакерт, пострадал от обстрела на 7 октомври. 
Мъж върви сред разрушенията в град Степанакерт, пострадал от обстрела на 7 октомври. 


Прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, договорено между Азербайджан и Армения само преди ден, отново е подложено на изпитание. Двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието.

Азербайджанското външно министерство съобщи, че най-малко седем души са били убити при ракетен обстрел на град Ганджа, а 33-ма са били ранени, предаде Франс прес.

"Нова ракетна атака от арменските сили по жилищен район в Ганджа, втория по големина град на Азербайджан, седем убити и 33 ранени", написа външното министерство в Туитър и публикува снимки от разрушения.

Министерството на отбраната на сепаратистката област Нагорни Карабах отрече да е бомбардирало Ганджа. То заяви, че тези твърдения са абсолютна лъжа и увери, че спазва въведеното хуманитарно примирие. Сепаратистите на свой ред обвиниха Азербайджан, че е ударил Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени райони.

Взаимните обвинения се случват ден след като Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Това стана след 10-часови тристранни консултации в Москва. Прекратяването на огъня започна за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст.

Сблъсъците в Нагорни Карабах започнаха на 27 септември, а оттогава броят на жертвите достигна над 300 души. Тези данни обаче все още не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Военните в Нагорни Карабах твърдят, че са убити 350 техни войници. От Азербайджан засега не са предоставяли подробности за военните си загуби.

По времето на Съветския съюз районът е част от територията на бившата съветска република Азербайджан. След разпадането на СССР е признат за част от територията на независим Азербайджан. Етническото арменско население обаче отхвърля властта на Баку. Двете страни водиха война през 90-те, когато подкрепяните от Армения сепаратисти обявиха региона за независим. След примирието през 1994 г. регионът е под контрол на етнически арменски сили.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG