Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов рекорд на заразените с COVID-19. Според Борисов нищо не налага нови ограничения


785 са регистрираните положителни проби за COVID-19 от вторник, показват данните от Единния информационен портал. Това е рекорд по регистрирани случая в рамките на денонощие от началото на пандемията в България, а предишните бяха поставени през изминалата седмица.

От информационния портал съобщават, че рекордния брой заразени са регистрирани на базата на общо 5819 PCR теста, което прави средна заболеваемост от 13.5%. Същият процент беше регистриран и след постъпването на информацията за тестовете от понеделник, когато беше регистриран и рекорд по брой починали в рамките на денонощие.

В същото време регистрираната средна заболеваемост за последната седмица беше 9.33%.

Според данните от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към 13 октомври броят на новозаразените на 100 хиляди души население за последните 14 дни у нас 67.4. За сравнение най-тежко е положението в Чехия и Белгия, където те са съответно по 521.5 и 429.5, а с най-добри резултати са Норвегия и Финландия с 34.3 и 44.9.

На фона на тези данни в сряда по време на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та и други ограничения.

“Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим”, в своя публикация във Фейсбук.

Борисов каза още, че за да бъде осигурено лечението на всички граждани кабинетът отпуска 2.1 млн. лева за закупуването на лекарството “Ремдесивир”. Премиерът гарантира също и, че национално ниво са подсигурени всички необходими лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

Пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб(НОЩ) проф. Тодор Кантарджиев всеки трети PCR тест за коронавирус, извършван в Националната референтна лаборатория, е бил положителен. По негови думи доста служби и институции в страната не изпълняват своите задължения, свързани с упражняването на контрол за носене на маски и спазване на социална дистанция.

Във вторник главният държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев каза пред Нова телевизия, че мерките у нас ще бъдат затягани “възможно най-късно и възможно най-леко, с оглед на това да не пречим на нормалния живот на хората”

По повод рекордите по заболеваемост и смъртност в последните дни той заяви: “Винаги, когато правим сравнение на данните, бих препоръчал да се ползват седмични данни”.

По-късно Кунчев призова медиите да изместят фокуса си от новините за коронавируса.

В понеделник директорът на “Пирогов” д-р Асен Балтов коментира, че резкият скок на COVID-19 в България се дължи на масовото отхвърляне на маските. В интервю за бТВ Балтов предложи да се въведе задължително носене на предпазни маски на закрито, включително и в офисните пространства.

Също във вторник със заповед на здравния министър Костадин Ангелов беше разпоредено, че изолацията в домашни условия за хората дали положителна проба за COVID-19 ще се преустановява автоматично след изтичане на 14-дневната задължителна карантина. С това се отменя изискването за даване на отрицателна проба за прекратяването на изолацията.

В заповедта е записано също, че хоспитализираните пациенти се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни резултати от образни изследвания. Тези условия ще важат само хората, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчан режим на лечение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG