Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всеки девети с COVID-19 в болниците в България е починал


11.47% е смъртността от COVID-19 сред пациентите в болниците в България за първите шест месеца на пандемията. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването. За последното денонощие починалите са 23-ма.

От началото на пандемията през март тази година до 1 септември в страната са били хоспитализирани 5340 души с коронавирус, починали от тях са 613, показват официалните данни. Най-много пациенти са преминали през "Пирогов" (324) и „Св. Анна“ в София (228), „Св. Марина“ във Варна (266) и „Св. Георги“ в Пловдив (273). Значително по-малко участие в лечението на пациентите са взели частните болници.

Въпреки че средната смъртност за шестте месеца до 1 септември е била 11.47%, тя е варирала от 0 до 100 процента в отделните лечебни заведения. Граничните стойности се дължат най-вече на спорадични случаи, при които в лечебните заведения са попадали един-двама пациенти с COVID-19. В университетските центрове, където се пращат най-тежките случаи, този показател за шестте месеца надвишава 17%.

Няма пълна съотносимост на смъртността от COVID-19 в болниците за изминалия период с други държави, но аналогични данни има за Германия и Англия. Според проучване, публикувано в медицинското списание „Лансет“ през юли, смъртността в 920 германски болници е била 22%.

Друг анализ на данните – този на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, показва, че броят на смъртните случаи на 100 хиляди души население за последните 14 дни у нас е 1,5. За сравнение, в Италия е 0,5, а в Германия – 0,2. В Чехия обаче е 3,6.

През изминалото денонощие в България починаха 23-ма души с коронавирус, стана ясно от данните в Единния информационен портал. Това е най-високият брой смъртни случаи за едно денонощие от началото на пандемията. Общият брой на починалите оттогава надхвърли 900 души. Увеличават се и новите потвърдени случаи в страната. Те са 587 при направени 4320 PCR-теста, което означава 13,5 процента от всички направени проби.

Преди дни държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че въпреки сериозното повишаване на броя на заразените, ако те останат по близо 500 на ден, здравната система в България може да издържи дълго. Според директора на "Пирогов" Асен Балтов резкият скок на COVID-19 в България се дължи на масовото отхвърляне на маските. В интервю за бТВ Балтов предложи да се въведе задължително носене на предпазни маски на закрито, включително и в офисните пространства.

През пролетта разпространението на коронавируса COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация. Тук може да следите развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения в рамките на извънредната епидемична обстановка. Следете и интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG