Връзки за достъпност

Извънредни новини

Срещу правителството и главния прокурор. Първи студентски протест


Протест на студенти пред Софийския университет
Протест на студенти пред Софийския университет

Студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техни колеги от други висши учебни заведения се събраха на протест в четвъртък сутринта с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Демонстрацията започна пред Ректората на Софийския университет в 7.30 сутринта на 99-ия ден на антиправителствените протести в България.

„Разпадът на правосъдната система през последните години и особено действията на главния прокурор Иван Гешев ни принуждават да изразим гласно своята гражданска позиция. Ние сме български студенти, които не желаем да наблюдаваме повече потъпкването на законите и правата на гражданите от главния прокурор, премиера Бойко Борисов и задкулисието", посочиха студентите в позиция, цитирана от Медиапул.

Протестиращи с надписи оставка на български и английски език
Протестиращи с надписи оставка на български и английски език

„С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция - този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата“, коментира един от протестиращите студенти пред БНР. Той допълни, че целта е да се даде нова енергия на протеста.

Студенти участват в антиправителствените протести, започнали през юли, от първите им дни, но досега не се беше провеждала акция само на учещи във висши учебни заведения.

Протестите започнаха след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец на 7 юли и последващото нахлуване на прокуратурата в президентството на 9 юли. Те се провеждат от 99 дни и в тях се включват жители на различни градове в България, както и българи, живеещи в чужбина. Основните искания са две - оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG