Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затягане на мерките само в отделни общини. Нови 819 души са заразени с COVID-19


97-98% е шансът учебната година да е присъствена, ако мерките се спазват, каза министърът на образованието.
97-98% е шансът учебната година да е присъствена, ако мерките се спазват, каза министърът на образованието.

Националният оперативен щаб(НОЩ) и здравното министерство няма да въвеждат нови мерки за противодействие на коронавируса, но се предвижда по-строг контрол върху настоящите. Затягането ще започне в отделни общини, но не и в цялата страна. Това стана ясно от изказвания на министрите на здравеопазването и образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълков, както и на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, които дадоха пресконференция в четвъртък.

“Ако хората не вярват на мерките сега и не ги спазват, има ли смисъл от нови, които също да не се спазват”, каза министър Ангелов, който добави, че служителите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще работят и нощем.

По негови думи сред хората се наблюдава разколебаване на дисциплината, а за справянето с епидемията “са нужни разум, интелект и дисциплина”. Ангелов призна, че въпреки капацитета на здравната система, в някои области има затруднения.

По отношение на мерките доц. Кунчев припомни, че от НОЩ са избрали такива да бъдат налагани на общинско ниво и подчерта, че подобни действия вече са предприети в Търговище, а се очаква това да се случи и в Благоевград. Към днешна дата това са двете общини, в които ситуацията е най-тежка, тъй като в тях има по повече от 120 заразени на 100 хил. души население. Здравният министър препоръча да се избягва пътуването до тези дестинации.

В същото време от Националния информационен портал съобщиха, че за последното денонощие положителен проба за COVID-19 са дали 819 души, което е най-високият брой новозаболели в България в рамките на 24 часа.

Активните случаи в страната към момента са 9175. В болници се лекуват 1380 пациенти с вируса. В интензивни отделения са 67 души.

Медиците с доказан COVID-19 са 1440, като за последния ден са регистрирани 25 нови случая.

Най-много нови случаи за последното денонощие има в София-град (265). Висок е броят на положителните проби и в Пловдив (95), Благоевград (53) и Търговище (43).

За последните 24 часа са регистрирани 350 нови възстановили се пациенти и шест нови смъртни случая. Починали са жена на 63 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 73 г. със сърдечно заболяване, мъж на 64 г. с диабет, мъж на 60 г. със сърдечно заболяване, мъж на 51 г. с диабет и сърдечно заболяване и мъж на 70 г. с онкологично заболяване, съобщава Министерството на здравеопазването.

От началото на епидемията в България общият брой лабораторно доказани случаи е 26 593. Възстановили са се 16 489 души, а смъртните случаи сред пациенти с вируса са 929. Първите случаи в страната бяха регистрирани на 8 март, а на 13 март беше въведено извънредно положение. Сега в сила е извънредна епидемична обстановка. Мерките включват задължение за носене на маски в закрити публични пространства.

По света общият брой на регистрираните случаи от началото на пандемията е над 38,5 милиона, а смъртните случаи са над 1 милион.

Заради увеличаването на броя на заболелите в някои европейски държави бяха върнати част от ограничителните мерки. Властите във Франция обявиха вечерен час между 21 и 6 часа в Париж и още осем града, който ще влезе в сила в събота и ще продължи поне четири седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG