Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирус, данъци, външна политика. Необичайният втори дебат на Тръмп и Байдън


Джо Байдън и Доналд Тръмп отговаряха на въпроси от различни места по време на втория им телевизионен сблъсък преди изборите на 3 ноември
Джо Байдън и Доналд Тръмп отговаряха на въпроси от различни места по време на втория им телевизионен сблъсък преди изборите на 3 ноември

Реакцията на американското правителство в помощ на икономиката заради пандемията от коронавирус, разкритията за данъците, които е натрупал американският президент Доналд Тръмп и неговата външна политика. Това бяха основните теми по време на втория телевизионен сблъсък между държавния глава и опонента му на изборите на 3 ноември, издигнатия от демократите бивш вицепрезидент Джо Байдън.

За разлика от първия им дебат, който беше изпълнен с взаимни прекъсвания и обиди, този път двамата отговаряха на въпроси от две различни места. До това необичайно решение се стигна, след като Тръмп отказа да участва във "виртуален" дебат заради коронавируса. Двете събития бяха излъчвани по едно и също време по телевизията като президентът се намираше в Маями, щата Флорида, а Байдън – във Филаделфия, щата Пенсилвания. Участието на демократа обаче продължи половин час по-дълго.

Двамата бяха питани за реакцията на САЩ срещу разпространението на коронавируса в страната. Тръмп използва повода, за да сподели собствения си опит, след като прекара заболяването. Той призна, че докторите са установили, че дробовете му са били "малко заразени", когато е бил хоспитализиран преди близо две седмици.

Отбягна обаче въпроса дали е дал отрицателна проба, провокиран от критиките, че участва в масови събития, на които много хора не носят маски. Самият Тръмп рядко носи маска, но заяви, че няма проблем да ползва предпазни средства. След което цитира проучване, че хората, които носят маски "хващат [COVID-19] през цялото време". Твърдение, което не кореспондира с препоръките на американските здравни власти.

По време на събитието президентът на САЩ за пръв път заяви, че ще признае резултатите от един честен вот, но постави под съмнение това, дали предстоящите избори ще бъдат такива: "Отговорът е "Да, ще [приема мирно прехвърляне на властта]", но искам това да бъдат честни избори като всички останали."

В началото на участието си Байдън се фокусира върху критики срещу Тръмп за начина, по който администрацията му се справя с пандемията. По думите му "отговорността на президента е да ръководи", а той не го е направил. Според демократа действащият държавен глава е съсредоточил твърде много реакцията на фондовия пазар, омаловажавайки разпространението на вируса.

Бившият вицепрезидент заяви още, че Тръмп не се е ангажирал по-активно с работата на Конгреса, за да бъде приет поредният пакт от икономически стимули за американците, които са пострадали най-силно от кризата. По този повод Байдън декларира, че ако бъде избран, ще отмени данъчните облекчения за най-богатите. Освен това засегна външната политика на Тръмп, иронизирайки един от лозунгите му: "Америка на първо място" направи "Америка сама"."

В същото време президентът, който често беше поставян от водещия в ситуация да се отбранява, беше попитан за разследването на "Ню Йорк таймс" по повод данъчните му декларации, в което се твърдеше, че бизнесът му има дългове за над 400 млн. долара. Тръмп отговори, че може и да дължи толкова, но не конкретизира на кого. Президентът определи дълговете си като малък процент от цялото си богатство и увери, че не дължи пари нито на Русия, нито на "зли хора".

Двамата опоненти трябва да обсъдят евентуалното провеждане на директен дебат на 22 октомври в Нешвил, щата Тенеси. Байдън вече каза, че планира да участва в него, но и че ще помоли Тръмп да си направи тест за коронавирус преди това. Тръмп досега не е казвал дали си е направил изследване преди първия им дебат на 29 септември, както изискват правилата. "Възможно е да съм си направил, възможно е и да не съм", гласеше лаконичният му отговор по този въпрос.

Насроченият за 15 октомври дебат беше отменен, след като организаторите обявиха, че ще се проведе "виртуално", за да бъдат защитени участниците от коронавирус. Тръмп обаче заяви, че не е съгласен да участва в такова събитие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG