Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС отложи решението за климатичните цели заради притесненията на Полша, Чехия и България


Френският президент Еманюел Макрон (вляво) разговаря с част от европейските лидери по време на втория ден от заседанието на Европейския съвет
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) разговаря с част от европейските лидери по време на втория ден от заседанието на Европейския съвет

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) отложиха за срещата си през декември решението за климатичните цели, включващи намаляване на емисиите за парникови газове до 2030 г., предаде Франс прес. Причина за отлагането са притесненията на някои страни членки от Източна Европа, сред които са Полша, Чехия и България. Европейският съвет заседава в четвъртък и петък в Брюксел.

Европейската комисия (ЕК) иска понижение от поне 55% спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът "въглеродна неутралност" до 2050 г. Сега целта е 40 на сто. Европейският парламент (ЕП) настоява за цел от поне 60% процента, припомня Франс прес.

Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо целевото равнище от 55 на сто. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва агенцията.

Според чешкият премиер Андрей Бабиш като средно равнище за ЕС 55% е постижима цел, но не и за Чехия. Българският министър-председател Бойко Борисов изрази загриженост за минния сектор в своята страна и каза, че по предварителни оценки България може да си позволи съкращаване на парниковите емисии с до 40 на 100, допълва Франс прес.

"С нас или без нас, това ще се случи. Затова трябва бързо да сложим темата на масата и да я решим, докато има средства за реконструкции, за нови мощности, за иновации, и да се възползваме от това, което би могло да се направи заедно с Европа", коментира в Брюксел Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Разногласията за целите остават силни и ротационният председател на ЕС Германия отложи евентуалното решение за срещата на върха на 27-те на 10 и 11 декември.

До края на годината не остава много време и за да може преговорите с Европейския парламент да приключат до средата на декември, министрите на околната среда на страните членки трябва да постигнат споразумение за "тяхната версия за закона за климата" още на срещата си на 23 октомври, предупреди обаче в четвъртък председателят на Комисията по околната среда в ЕП Паскал Канфен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG