Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жертви и ранени от двете страни". Взаимни обвинения за нарушаване на примирието в Нагорни Карабах


Арменски войник носи картечница на фронтовата линия в Нагорни Карабах
Арменски войник носи картечница на фронтовата линия в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан взаимно си отправиха обвинения за нарушаване на новото примирие в Нагорни Карабах, съобщават световните информационни агенции. То беше обявено на 17 октомври и влезе в сила в полунощ. Това е вторият опит за спиране на огъня, след като в оспорвания от двете страни регион избухнаха сражения на 27 септември.

Върховният дипломат на ЕС Жозеп Борел призова в неделя външните министри на Армения и Азербайджан да осъдят продължаващите бойни действия. Той посочи в свое официално изявление, че сраженията "задълбочават конфликта между държавите и народите им, правейки заздравяването на раните още по-трудно".

При боевете в Нагорни Карабах досега загинаха най-малко 600 души, сред които и цивилни. Смята се, че това е най-кървавият конфликт между Ереван и Баку в региона от прекратяването на войната между двете страни през 1994 г. Подновените сражения провокираха опасения, че в тях могат да се включат най-близкият съюзник на Азербайджан – Турция, както и Русия, подкрепяща Армения.

Ереван и Баку си отправиха взаимни обвинения за нарушаване на примирието в Нагорни Карабах броени часове след влизането му в сила.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян обвини азербайджанските сили в обстрел и нанасяне на ракетни удари в зоната на конфликта. По думите й "врагът предприе атака в южна посока" на зоната на конфликта и имаше "жертви и ранени от двете страни".

Министерството на отбраната на Азербайджан пък поддържа тезата, че арменските сили продължават обстрела в зоната на конфликта през нощта и на сутринта са предприели атаки в няколко посоки. Оттам обвиниха Ереван и в използване на оръжия с голям калибър при атаки на позиции на азербайджанската армия северно от Нагорни Карабах.

Междувременно властите в Нагорни Карабах заявиха в неделя, че са регистрирали още 40 жертви, с което броят на убитите военни достигна 673.

Армения и Азербайджан се договориха за новото прекратяване на огъня вечерта на 17 октомври, публикувайки идентични изявления на сайтове на външните си министерства. В тях се казваше, че до новото примирие се е стигнало заради усилията на лидерите на Франция, Русия и САЩ, представляващи страните-съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG