Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Маските задължителни, баровете отворени. И един вятър от първата среща


Опашка за тестове PCR в София, 20 октомври 2020 г.
Опашка за тестове PCR в София, 20 октомври 2020 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Маските стават задължителни и на открито
  • Кабинетът сам е описал България като провалена страна
  • Съдбата на една книга илюстрира свободата на словото в България

През изтеклото денонощие има 1336 случая на COVID-19 в България. Починали са 11 души.

Психологическата граница от 1000 случая за ден беше премината в понеделник срещу вторник. Историята на случаите можете да проследите в нашия блог, който се обновява ежедневно.

Носенето на маски на открито става задължително от четвъртък, реши Министерството на здравеопазването. “Това е най-леката възможна мярка”, каза министър Костадин Ангелов. Нови мерки за заведенията и фитнесите не се въвеждат.

УНСС премина към онлайн обучение. Останалите висши учебни заведения също се готвят за рестрикции. Коронавирусът е засегнал много актьори, което вече доведе до затварянето на Театър 199 в София.

Реакции на маските. Другите европейски страни

Задължителното носене на маски включително и на открито предизвика лоша реакция в 104-ия ден на протеста в София. Някои от участниците запалиха маски в знак на несъгласие с властите. Носенето на предпазни маски е от малкото средства за защита от коронавируса, макар и да не предпазва напълно, напомня това видео. Другите средства са добрата хигиена и спазването на физическа дистанция между хората.

Много други страни въведоха далеч по-драстични мерки, след като установиха ръста на новозаразените с коронавирус. За една седмица случаите в Европа са се увеличили с 44%. Ирландия въведе пълна карантина за 5 седмици, Франция въведе вечерен час, Италия наложи по-ранно затваряне на заведенията. Тук сме обобщили случаите в Европа.

Президентът. Парите от ЕС. Свободата на словото

Президентът Румен Радев прекрати визитата си в Естония заради коронавируса. Все още не са напълно ясни причините за това. В съобщение в социалните мрежи държавният глава на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. Самият президент каза, че негови “доброжелатели” са подали такава невярна информация на естонските власти и отпередели случая като активно мероприятие срещу себе си.

България иска от ЕС 9.7 млрд. евро за следващите 7 години, но сама представя себе си като изостанала и провалена държава. Така излиза от най-важния национален стратегически документ на правителството, с който се оправдава искането на тези пари, пише Медиапул.

Колко е ценна в България на словото? Това се разбира добре от примера с една книга, за която почти нищо не се чува у нас, но която беше политически атакувана. Ивайло Везенков разказва тази история.

САЩ и НАТО. Руски шпиони

Президентските избори в САЩ са след по-малко от две седмици. Двамата кандидати Тръмп и Байдън досега са проявили достатъчно различия, сред които е и това за НАТО. За това разказва Тод Принс.

САЩ повдигнаха обвинение срещу шестима руски военни във връзка с “унищожителна”, криминална киберкампания, свързана с разпространението на зловреден софтуер и опити да се атакуват бившите съветски републики Грузия и Украйна.

Директорът на руското разузнаване обвини САЩ, че подготвят “цветна революция” в Молдова. През ноември в Молдова предстоят президентски избори, напомня “Дневник”.

И две препоръки

БСП направи нещо като в правителство в сянка. Това даде повод на Валдес Радев да създаде новата си кибер карикатура.

Велислав Стоянов запали публиката в София с новия албум “Онзи вятър от първата среща”. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG