Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет дни по-късно. Какво знаем за убийството на учителя във Франция


"Аз съм Самюел". Този надпис се среща навсякъде във Франция през последните дни
"Аз съм Самюел". Този надпис се среща навсякъде във Франция през последните дни

Цяла Франция е Самюел. Пет дни изминаха от убийството на учителя по история и география при „ислямистка терористична атака“ в предградие на Париж. Хиляди хора отдадоха почит на преподавателя в цяла Франция. Сряда е национален ден за почит към убития учител.

Самюел Пати беше убит в петък след като е бил обект на заплахи заради това, че е показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. „Наш съгражданин беше убит днес, защото преподаваше, защото учеше децата за свободата на изразяване, за свободата да вярваш и да не вярваш“, каза Еманюел Макрон в петък.

Жена държи портрет на Самюел Пати
Жена държи портрет на Самюел Пати

Властите във Франция арестуваха 16 души, затвориха джамия и забраниха радикална ислямска организация, за които се предполага, че са свързани с убийството. Води се разследване за убийство с терористичен мотив. Като предполагаем извършител властите посочиха 18-годишен мъж от чеченски произход, роден в Москва. Той беше убит при престрелка с полицията в деня на убийството.

Какво е ясно досега за престъплението, извършителя и реакцията на властите?

Как учител по история стана мишена на тероризъм

Убийството на Самюел Пати беше извършено в петък вечерта при нападение, което френският президент Еманюел Макрон определи като „ислямистка терористична атака“. 47-годишният учител по история и география е бил обект на заплахи в дните преди да бъде убит.

Повод е бил урок за свободата на изразяване, при който преподавателят е говорил за карикатурите на пророка Мохамед в сатиричното издание Шарли Ебдо. След публикуването на тези карикатури през 2015 г. редакцията на вестника беше нападната и 12 души бяха убити. Делото срещу извършителите започна преди няколко седмици. Според местни медии ръководството на училището е получило оплаквания от родители, че учителят е показвал на децата карикатурите по време на урок за свободата на изразяване. Твърди се също, че учителят е предупредил мюсюлманските деца, че ще покаже нещо, което може да ги обиди, и им е предложил да излязат.

Цветя и свещи пред училището, където е работел убитият преподавател
Цветя и свещи пред училището, където е работел убитият преподавател

След урока мъж, който казва, че е баща на ученичка от класа на Пати, започва онлайн кампания срещу преподавателя. Бащата е сред задържаните след убийството. Френски медии цитираха източник от разследването, според когото заподозреният за убийството е изпращал съобщения на родителя преди да замине за Конфлан-Сент-Онорин и да извърши престъплението. Не е ясно дали бащата е отговорил на есемесите.

В деня на убийството нападателят е бил в района на училището, където е преподавала жертвата. Според източници от разследването, цитирани от френски медии, той е искал от ученици да му посочат Самюел Пати. Има твърдения, че им е предлагал пари в замяна. Четирима ученици са арестувани във връзка с тези твърдения.

Путин и Кадиров се дистанцират от заподозрения чеченец

Предполагаемият извършител беше идентифициран от антитерористичното звено на френската прокуратура като 18-годишният Абдула А. Според властите той е от чеченски произход, роден е в Москва и живее във Франция от 2008 г. Заподозреният е живеел в град на 100 километра от Париж. Няма данни да е бил пряко свързан с убития учител или с училището, в което той е работил. Предполага се, че е разбрал за него от социалните мрежи.

18-годишният мъж, който беше застрелян при сблъсък с полицията на около 600 метра от мястото, където е убит учителят, не е бил познат на властите във връзка с терористична дейност. Бил е съден като извършител на дребни нарушения. Полусестрата на мъжа се е присъединила към терористичната организация „Ислямска държава“ през 2014 г., съобщиха френските власти.

Предполагаемият извършител и семейството му са имали бежански статут във Франция. Те са по произход от Чечня – република, която е част от Руската федерация, с преобладаващо мюсюлманско население. Две войни през 90-те години предизвикаха бежанска вълна от района към Западна Европа. Франция предложи убежище на много хора, бягащи от войните там, припомня Асошиейтед прес.

Хора отдават почит на Самюел Пати в Тулуза
Хора отдават почит на Самюел Пати в Тулуза

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров, известен с авторитарния си стил на управление и свързван с убийствата и изчезванията на свои политически противници, осъди убийството във Франция, но и се противопостави на „обиждането на религиозните чувства“ на мюсюлманите.

„Осъждаме този терористичен акт и изказваме съболезнования на роднините на убития“, написа Кадиров. „Призовавам също да не бъдат провокирани вярващите, да не бъдат обиждани техните религиозни чувства“, допълни той и осъди френското общество за това, че то според него показва „провокативно неуважение към ислямските ценности“.

Кадиров написа също, че заподозреният за убийството на учителя е посещавал Чечня само веднъж, когато е бил на 2-годишна възраст.

Москва, където е роден предполагаемият извършител, също се дистанцира от убийството. „Престъплението няма връзка с Русия, защото този човек е живял във Франция през последните 12 години“, каза в събота Сергей Паринов, говорител на руското посолство в Париж.

Френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона с държавния глава на Русия Владимир Путин по темата и го призова за засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма между двете страни.

"Аз съм учител". Хиляди се събраха и в Париж, за да отдадат почит на Самюел Пати
"Аз съм учител". Хиляди се събраха и в Париж, за да отдадат почит на Самюел Пати

Арести, обиски и затворена джамия

До момента във връзка с убийството са арестувани общо 16 души, от които шестима са освободени по-късно. Сред тях са дядото, родителите и 17-годишният брат на предполагаемия извършител, както и четирима ученици, за които се смята, че са помогнали на убиеца да идентифицира жертвата си.

Сред задържаните, срещу които се води разследване, са бащата на ученичка от класа, на който е преподавал Пати, започнал онлайн кампания срещу учителя, както и мюсюлмански проповедник.

След убийството френските власти започнаха акции срещу хора и организации, подозирани в проповядване на радикализъм. Извършени са обиски в около 40 домове на предполагаеми радикали. Министерството на вътрешните работи съобщи, че ще бъдат разпитани 80 души, които са публикували съобщения, приветстващи убийството. 51 мюсюлмански организации, действащи на територията на Франция, ще бъдат проверени. Ако се установи, че някоя от тях проповядва омраза и религиозна нетърпимост, тя ще бъде затворена.

Във вторник президентът Еманюел Макрон каза, че групата „Шейх Ясин“, кръстена на основателя на палестинската организация Хамас, ще бъде забранена защото е „директно замесена“ в убийството на Самюел Пати. По-рано властите наредиха затварянето на джамия, която е споделила видео във Фейсбук, призоваващо за действия срещу учителя, и е публикувала адреса на училището дни преди нападението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG