Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проучване: Българите не са доволни от управлението на страната, но са оптимисти за ЕС


Anti govenrment protest students in front of Sofia University, Bulgaria
Anti govenrment protest students in front of Sofia University, Bulgaria

Мнозинството от българите съобщават, че икономическото положение е тежко, че растящите цени ги тревожат и че нямат голямо доверие на правителството и Народното събрание. Това показват данни от проучване на Европейската комисия (ЕК), цитирани от БТА. Допитването е осъществено в края на юли и беше представено от ЕК този петък.

Недоверие в правителството в България изразяват 71 на сто (при средно 56 на сто в ЕС), а в Народното събрание - 75 на сто. Доверие в ЕС изразяват 48 на сто от българските участници в допитването и 43 на сто от останалите.

Проучването е направено няколко седмици след началото на протестите у нас. Те продължават повече от 100 дни с искане на оставката на правитлството и на главния прокурор. Демонстрациите в България започнаха на 9 юли с възгласа "Мутри вън". Те бяха провокирани от видео на Христо Иванов от "Да България", което илюстрира скритата власт на ДПС, както и от навлизането на прокурори и полицаи за претърсване в сградата на президентството.

На въпрос какво ги тревожи най-много, българските участници в общоевропейското допитване поставят на първо място икономическата обстановка (43 на сто) и растящите цени (37 на сто). Според 82 процента от българските участници икономическото положение у нас е много лошо, а 53 на сто заявяват, че финансовото състояние на семейството им не е добро.

За сравнение в ЕС средно 64 на сто от отговорилите оценяват като лошо икономическото състояние на страната, в която живеят, а 28 на сто съобщават за финансови тревоги в семейството. В Евросъюза 49 на сто от участниците очакват в следващите 12 месеца обстановката да се влоши, а у нас на това мнение са 43 на сто. Подобрение очакват 20 на сто в ЕС и 17 на сто у нас.

В положителна светлина виждат ЕС 53 на сто от хората у нас и 40 на сто от останалите. Мнозинството от 59-60 на сто изразява оптимизъм за бъдещето на ЕС. Малко над половината българи (52 на сто) и ясно мнозинство сред останалите (70 на сто) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG