Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли да бъде намалена цената на PCR теста?


PCR тестът се използва за доказване на COVID-19 пациенти
PCR тестът се използва за доказване на COVID-19 пациенти

Цената на PCR теста без направление най-често е между 90 и 120 лв. Толкова струва на всеки, който потърси лаборатория по свой избор и пожелае да се изследва за коронавирус. Когато обаче изследването е назначено от специалист, тогава Националната здравноосигурителна каса плаща за един PCR тест 60 лева, т.е. наполовина.

Високата цена ограничава достъпа до тестване. Няма официална статистика за това колко от извършените тестове, които се обявяват всяка сутрин, са платени от пациентите и колко са направени след направления.

Единственото число, споменато до този момент, е от премиера Бойко Борисов, който каза, че държавата плаща по 120 хил. лв. на ден за тестове. При цена от 60 лв., това означава 2 хиляди теста на ден. Само за последното денонощие направените PCR тестове са 7659, което означава, че гражданите плащат високата цена за огромна част от тестовете. Този модел прави по-масовото тестване невъзможно, защото 120 лв. са почти една десета от средната заплата в България.

Може ли държавата да се намеси, за да бъде намалена цената на PCR теста? Свободна Европа се обърна за коментар към адвоката по медицинско право Мария Шаркова и председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Има ли друг модел?

Миналата седмица управителят на една от големите частни лаборатории д-р Недялко Калъчев обясни пред Свободна Европа защо т.нар. пазарна цена на PCR теста е висока.

“Ще ви дам следната схема: 16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.”, каза д-р Калъчев. По думите му има законови възможности министърът на здравеопазването да се намеси, защото “това не е нормален свободен пазар. Ти го правиш по принуда. Тук имаме недоброволен елемент. Логиката при епидемията е, че ти нямаш избор да се лекуваш или не. Твоето здраве е важно за обществото, защото ти можеш да заразиш някого, ако си вирусоносител”.

При надценка от средно около 50 лв. на тест, това означава печалба от около 350 хил. лв. само за един ден от PCR тестове.

В петък беше съобщено, че са извършени 9038 теста. Според "българския модел", от тях около 7 хиляди са платени изцяло от пациентите. При надценка от средно около 50 лв. на тест, това означава печалба от около 350 хил. лв. само за един ден от PCR тестове. Т.е. от нещо, което хората правят по принуда.

“Не намерих никакво основание в закона, на база на което държавата би могла да се намеси и да ограничи цената на PCR тестовете”, каза за Свободна Европа адвокат Мария Шаркова. По думите на д-р Стойчо Кацаров това може да стане индиректно по три начина - “ако държавата се намеси като купувач, ако съдейства и стимулира регистрирането на още лаборатории, които да правят PCR тестове, и ако признае антигенните тестове, които са значително по-евтини, като средство за диагностика на COVID-19”.

Още миналата седмица Свободна Европа изпрати питане до Министерството на здравеопазването с въпрос, по какъв начин държавата може да се намеси в условията на извънредна епидемична обстановка, за да ограничи цената на PCR теста. До този момент няма отговор от министерството.

На въпрос на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък, министърът проф. Костадин Ангелов каза: “Не очаквайте от министъра да нарушава основни закони и да налага монопол в държавата. Разговори се водят, но не очаквайте заповед, която да определи цената на тестовете”.

На фона на това на сайта на Министерство на здравеопазването е публикуван проект за постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве. Т.е. за това колко ще плащат хората, ако отидат за изследване в държавен център. За тези случаи държавата е определила цена от 130 лв. за един PCR тест без направление. Което е по-високо от цените в момента на свободния пазар.

Проектът е публикуван на 17 септември, а общественото обсъждане е приключило преди седмица. В доклада на министъра няма възражение срещу тази цена. Вместо надолу, цената на PCR теста тръгва нагоре.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG