Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разпореди новата партия на Цветан Цветанов да бъде вписана


Цветанов по време на представянето на инициативния комитет за създаване на "Републиканци за България"

Новата партия на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов – „Републиканци за България“, ще бъде вписана в регистъра на политическите партии. Това разпореди още в съдебната зала във вторник съдия Мирослава Кацарска от Софийския градски съд (СГС).

Постановяването на решението стана още в залата, а не в срок, по искане на адвоката на Цветанов – Вероника Тодорова, за да се спести последващото връчване на съдебния акт предвид епидемията от коронавирус. Прокурор Милен Ютеров не се противопостави нито на този подход, нито на регистрацията на новата партия. Решението на СГС влиза в сила след седмица, ако не бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд.

Цветан Цветанов беше вицепремиер и вътрешен министър в първия премиерски мандат на Бойко Борисов от 2009 до 2013 г., а след това оглавяваше парламентарната група на ГЕРБ до 2019 г. През миналата година обаче беше принуден да подаде оставка от всичките си постове около съмнения за корупция, известни под името "Апартаментгейт".

Така Цветанов се превърна от най-верния човек на премиера Борисов в негов остър критик. При представянето на инициативния комитет за създаването на „Републиканци за България“ през септември, бившият втори човек в ГЕРБ обяви, че целта му е да обедини „всички хора, които са дясноцентристи, в една формация, която отстоява евроатлантическите ценности и сплотява всички етноси в страната“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG