Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полезни или не? 6 мита за носенето на маски


От 22 октомври в България е въведено носене на маски на открито, но не навсякъде
От 22 октомври в България е въведено носене на маски на открито, но не навсякъде

За по-малко от половин година маските се превърнаха в световен символ на борбата срещу пандемията от COVID-19. Въпреки стотици научни проучвания и съвети на специалисти дебатът за ефективността от носенето на маски още не е приключил.

Ето шестте най-често срещани митове за носенето на маски.

Носенето на маска е вредно, защото ограничава притока на кислород

Често срещано твърдение по социалните мрежи е че носенето на маска пречи на нормалното насищане на тялото с кислород. Световната здравна организация (СЗО) оборва това: “Носенето на хирургическа маска за продължителен период от време може да причини дискомфорт. То обаче не води до недостиг на кислород или натравяне с въглероден диоксид”.

Добре поставените върху лицето маски осигуряват добра вентилация и същевременно филтрация на вдишания и издишания въздух. Хирургическите маски не причиняват задушаване и не вредят на газовия обмен, казват още от СЗО.

На втори октомври учени от Университета в Маями публикуваха изследване за газовия обмен при носенето на маска. Те установяват, че носенето на маски не пречи на усвояването на кислород дори и при хора със сериозни белодробни увреждания.

Носенето на маска не предпазва от заразяване с коронавирус

Правилното носене на хирургическа маска значително намалява риска от заразяване с коронавирус, без значение дали разпространителят е асимптоматичен или не. Маските също предотвратяват по-нататъшното разпространение на вируса когато са носени от инфектиран човек.

От СЗО напомнят, че правилното носене на маска включва пълно покритие на носа и устата - над ноздрите и под брадичката. Организацията също подчертава правилния начин за слагане и сваляне на маска чрез избягване на пипането на външността ѝ. “Маските не само предпазват от инфекция, но и от сериозно преболедуване”, казва Моника Ганди, доктор по инфекциозни болести в Калифорнийския университет Сан Франциско. Тя е съавтор на научно изследване, което установи че носенето на маски значително ограничава количеството вирусни частици, които могат да стигнат до белите дробове.

Ако всички тези мерки бъдат прилагани правилно, носенето на маска успешно ограничава разпространението на COVID-19 сред населението.

Няма смисъл да нося маска навън

Откритите пространства имат по-добра циркулация на въздуха в сравнение с помещенията на закрито. Това значително понижава вероятността от инфекция с вируса, но не я прави невъзможна.

Коронавирусът се разпространява по въздушно-капков път. Всеки път когато кихаме, кашляме или говорим, отделяме невидими “облаци” от капчици. Когато човек е разпространител на вируса, тези капчици съдържат и вирусни частици. При кашляне или кихане без маска те могат да попаднат върху всеки човек в радиус от 1-2 метра, дори и на открити пространства.

Колкото по-голяма “доза” от вирусните частици се поемат, “толкова по-висок става рискът от инфекция”, казва Стивън Еледж, генетик от Харвардския университет. Вероятността от заразяване се увеличава с повече прекарано време в близост до разпространител.

Такава възможност се проявява на обществени места с голям пешеходен трафик, както и при посещение на спортни събития и концерти на открито, казват специалисти. Затова СЗО препоръчва спазването на дистанция от поне 2 метра при струпване на хора, дори и на открити пространства. Агенцията за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ препоръчва носенето на маска “навсякъде, където хората ще прекарват време около други хора”.

Няма значение каква маска нося, всички са еднакво ефективни

Не всички маски предпазват еднакво от инфекция. Хирургическите маски са най-достъпни у нас. Най-често са трислойни и се предлагат с различна дебелина, която определя ефективността им. Те не са предназначени за многократна употреба.

Респираторите (респираторните маски) по-често се използват от медицински специалисти. Най-разпространените за обща продажба у нас са от вида KN95. Този вид маски са изработени да спират 95% от въздушните частици с размер 0.3 микрометра. Средният размер на всяка капчица, отделена при кихане или кашляне, е около 1 до 10 микрометра. Както хирургичните маски, така и респираторите са ефективни при правилното им използване.

СЗО също препоръчва носенето на обикновени маски от плат за общото население. Агенцията за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наскоро публикува таблица, която очертава най-подходящите материали за изработка на маска от плат.

Щом нося маска не трябва да спазвам дистанция

Маските не са стопроцентово ефективни. Маските за многократна употреба предлагат определена степен на защита на носителя. Дори и хирургическите маски имат своя праг на филтрация. Неправилното носене и сваляне на маска допълнително увеличава шанса от зараза. Затова спазването на дистанция, особено на затворени места, е препоръчително дори и при носене на маска.

Няма нужда да нося маска, ако се чувствам здрав

COVID-19 e заболяване с дълъг инкубационен период - това е времето от първата “среща” с вируса до проявяването на симптоми. Инкубационният период е средно 5-6 дни, но може да трае и до 14. През това време заразеният може да не изпитва никакви симптоми, дори и такива на общо неразположение.

Проучване с 94 пациенти болни от коронавирус в Китай установява, че 44% от разпространението на вируса се случва преди човек да е забелязал първи симптоми на болестта. Вирусологът и директор на CDC Робърт Редфийлд казва, че болни започват да “отделят значително количество вирусни частици” до 48 часа преди първите симптоми. Поради тези причини носенето на маска e ключово дори и от на пръв поглед здрави хора.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG