Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима души бяха убити при нападение в Ница. "Всичко сочи към тероризъм", каза кметът


Криминолози пред базиликата Нотр Дам в Ница, където се предполага, че са извършени убийствата
Криминолози пред базиликата Нотр Дам в Ница, където се предполага, че са извършени убийствата

Трима души са убити при нападение с нож в района на базиликата "Нотр Дам" в Ница, Франция, съобщиха световните агенции. Кметът на града Кристиан Естрози каза, че "всичко сочи, че това е терористичен акт в сърцето на базиликата "Нотр Дам".

Атаката е извършена по-малко от две седмици след убийството на учителя Самюел Пати, нападнат, защото е показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото. Тройното убийство идва на фона на напрежението между Франция и мюсюлмански държави заради реакцията на френските власти на нападението на преподавателя.

Заподозреният за убийствата в Ница е задържан. Естрози съобщи, че той е викал "Аллах е велик" по време на ареста си. Антитерористичното звено на френската прокуратура започна разследване.

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен посъветва хората да избягват центъра на Ница. Той съобщи, че в Париж ще се проведе спешна среща, на която да бъде обсъдена реакцията на властите.

Премиерът Жан Кастекс прекъсна заседанието на парламента, на което беше изслушван по повод предстоящата карантина заради коронавируса. "Без съмнение това е много сериозно предизвикателство пред нашата страна", каза той относно убийството и призова за единство.

Това не е първата терористична атака в Ница през последните години. На 14 юли 2016 г. 31-годишен тунизиец се вряза с камион в група хора, празнуващи националния празник на Франция. Загинаха 86 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG